För tre år sedan kom ”Any day now”, Paulina Palmgrens debutalbum med texter på engelska. Plattan fick ett gott mottagande och belönades med fyra av fem kajor i UNT. Trots framgången har Paulina tänkt på ett lite annorlunda sätt den här gången. De nya låtar som hon spelat in och producerat tillsammans med sambon Jonatan Järpehag släpps i stället på två ep. I våras kom ”På randen: Kapitel 1”, nu är det dags för ”kapitel 2”.

– ”Any day now” var mit t första släpp och jag hade inte de rätta verktygen då för att ta hand om alla 13 låtar, det känns som om vissa låtar bara försvann. Den här gången tänkte jag att det vore kul att testa att dela upp de nya låtarna i två delar och släppa dem ganska nära varandra i tiden för att ge lite luft mellan låtarna och skapa en följetong, säger Paulina Palmgren.

Hon och Jonatan Järpehag har studion i sovrummet hemma i tvårumslägenheten i Luthagen. Fördelen är förstås närheten, att de kan jobba i studion i princip när de vill.

– Nackdelen är att vi måste sova i vardagsrummet, ler Paulina.

Det är hon som skriver både text och melodi, oftast sittande vid pianot. Musiken hon skapar är avskalad, vemodig och drömsk till karaktären, det mesta går i moll. Associationerna går till bland andra Laleh och Lana del Ray.

– Allt jag skriver har en kontrastverkan mellan dur och moll, utan det ena eller andra blir inget särskilt bra. Det är väldigt viktigt för mig med balansen där även om det ofta finns en dragning åt melankoli, säger Paulina Palmgren.

Också de poetiska och klichébefriade texterna bär på ett mörker, som delvis är hennes eget.

I låten ”Min pelare” på nya ep:n sjunger Paulina om att vara ”låg som en ubåt”, att ”tappa fattningen och tron på sig själv” och om en önskan att inte hela tiden jämföra sig med andra.

– Det är känslor som jag bär på. I musiken känner jag ett starkt självförtroende, men i det vanliga livet finns det utmaningar som är svårare. Jag har nog, som många andra kvinnor, fått min beskärda del av duktig flicka-komplex och har ibland svårt att vara snäll mot mig själv.

Hon har lämnat engelskan bakom sig och skriver sedan några år på svenska. Skiftet har utan tvekan bidragit till att öka den närhet och det personliga tilltal som Paulina Palmgren eftersträvar.

På lördag 22 september finns chansen att se Paulina live när hon uppträder på William’s i Uppsala. I övrigt finns ännu inga konserter inplanerade. Däremot kan det bli en del livespelningar med Stockholmsbaserade bandet La Lusid där Paulina Palmgren är sångerska. Bandet släpper i slutet av september sitt första fullängdsalbum.