Hon lyfter Uppsala i sin konst

Färgglatt, detaljrikt och naivistiskt med en nostalgisk blinkning. Så kan man beskriva Uppsalakonstnären Catarina Kylberg tredimensionella verk som premiärvisas på Kulturnatten 14 september.

13 september 2019 07:00

Om ni framöver ser en folksamling framför ett av skyltfönstren längs S.t Persgatan mellan Gamla torget och gågatan är sannolikheten stor att de står försjunkna i Catarina Kylbergs ännu obetitlade målning. Den mäter 4 x 3 meter och visar välkända Uppsalamiljöer – fast ändå inte. Karakteristiska byggnader från olika delar av centrum har placerats bredvid varandra och skapat en förtätad stadsmiljö. Verket består av åtta sektioner tillverkade av mdf-board som figursågats och målats med acrylfärg. Catarina Kylberg har sedan placerat dem så att en tredimensionell effekt uppstår.

De vackra husen i all ära – det är ändå människorna i den fantasifulla och nostalgiska stadsmiljön som verkligen får en att titta närmare på det detaljrika verket.

– Jag vill oftast ha med människor på mina målningar. Alla ska ha unika utseenden och det ska vara en bredd i ålder och etniskt ursprung, säger Catarina Kylberg.

För att ytterligare förstärka Uppsalakopplingen har hon placerat ett tiotal av stadens profiler i målningen. Vissa lever, andra har gått bort. Veronica Maggio ses kasta ned en nyckel på gatan från ett fönster, Fadime Sahindal tittar ut från sin lägenhet och Owe Thörnqvist spelar gitarr på sin balkong. På en bänk nere på gatan sitter Stina Wollter tillsammans med väninnan Martina, som även Catarina var god vän med.

– Martina tog sitt liv i februari. Jag har målat henne och Stina sittande på en bänk och tänker mig att de diskuterar just livet, säger Catarina Kylberg.

När UNT besöker henne i ateljén i Norby är målningen så gott som klar. En sotare ska målas dit på ett av hustaken, ett staket ska på plats framför ett annat hus och belysning ska monteras.

– Målningen är en beställning från fastighetsbolaget Vasakronan och ska stå permanent i skyltfönstret även efter Kulturnatten, berättar Catarina Kylberg.

Även annars målar hon en hel del på beställning från privatpersoner och företag. Hon ställer också ut på gallerier. I november är det dags för den årliga utställningen på Galleri Puckeln på Söder i Stockholm. Hon visar några målningar på canvasduk som hon gjort till det eventet – Södermalmsmiljöer befolkade med människor på gator, torg och uteserveringar.

– Med min konst vill jag skapa ett välbefinnande och en nyfikenhet. Över tid ska man kunna upptäcka nya saker i mina målningar och beroende på var i livet man befinner sig tolka in något nytt, säger Catarina Kylberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner