Hon har slutat skjuta upp sina drömmar

Efter cancern bestämde sig Ulrika Amador att leva fullt ut och förverkliga drömmen om att bli författare. Hon är sjuksköterskan från Uppsala som ger ut en historisk spänningsroman och "Novellhotellet" – en samling noveller för hotell. Bibeln bör se upp!

27 september 2017 11:52

Försöker du konkurrera ut Bibeln som brukar ligga i hotellrum?

– Nej, det är nog ingen risk, säger Ulrika Amador och småskrattar som om hon är tilltalad av tanken att ta upp fajten med den världsbekanta boken.

– Det verkar som om hotellen inte ska lägga ut den på varje rum av risk att de ska bli stulna, utan dela ut den som gåva till gäster.

Och just här tror jag att det behövs en skopa förklaring. För "Novellhotellet" är på sitt sätt en helt ny innovation. Boken är en samling noveller skrivna av författare som träffades på en skrivarkurs i London 2016 och Ulrika Amador var en av dem. De trivdes i varandras sällskap och höll kontakten i Sverige. Någon kom på titeln "Novellhotellet" och så var de igång med att skriva noveller på temat hotell. De handlade om allt från kärlek och vampyrer till en livsberättelse om att vila upp sig, kanske resa till ett hotell, eller kanske till en annan mer slutgiltig destination.

Så långt är inget udda men...

– Vi kom på att hotell borde vara intresserade av att köpa vår samling. Och nu har flera stora hotellkedjor köpt in boken. Den ska även översättas till engelska, säger Ulrika Amador.

För tre och ett halvt år sedan fick hon bröstcancer. Då arbetade Ulrika Amador halvtid som sjuksköterska inom läkemedelsforskning, och var egenföretagare som ägde halva Zoul fishspa i centrala Uppsala. Drömmen om att skriva hade hon haft länge. Men med familj och två jobb fanns det inte mycket tid över.

– Jag har så mycket fantasi som måste få komma ut. På nätterna fäktas jag eller klättrar mellan hus när jag sover, det är nästan farligt att ligga bredvid mig. När jag vaknar är det som om jag genomlevt ett helt äventyr, säger hon.

När hon drabbades av cancer började hon skriva ner sina fantasier och drömmar.

– Cancern blev min kickstart till skrivandet. Jag tror jag skrev mig frisk. Och när jag väl börjat skriva kunde jag inte sluta, säger Ulrika Amador.

En bra hjälp var NaNoWriMo (National Novel Writing Month) en sajt med en utmaning för deltagarna att skriva 50 000 ord under november månad.

– Där får man jättemycket pepp och tips! Det funkar bra för mig i alla fall. Jag bara vräkte ur mig text och sen tog det tio månader att redigera.

I nästa vecka kommer hennes egen bok, "Femte dagen" ut. Den är en historisk spänningsroman och handlar om en tjej som vaknar upp utan minne på 1600-talet med ett sår i huvudet. Nästa gång hon vaknar är det 1700-tal och sista gången befinner hon sig i modern tid.

– Cancerupplevelsen hjälpte mig att komma över prestationsskräcken. Det är jättekul om boken får ett fint mottagande men om inte, så går jorden inte under, säger Ulrika.

Och upplevelsen var dramatisk. Direkt på dagen efter cancerbeskedet blev hon opererad. Cancern var extremt aggressiv, den växte snabbt,

–Jag är inte satt på jorden för att livet ska vara lätt och bestämde mig också för att vara positiv och inte älta skithändelsen. Cancern kunde jag inte bestämma över men jag kan bestämma över de dagar som jag lever.

Insikten fick henne att aldrig mer tänka: det ska jag göra sen. Sen blev nu för UIrika Amador, som sålde sin del i fiskspat för att enbart jobba halvtid och skriva på den övriga tiden.

– Vill man kan man. Även om det är svårt att säga nej till bekvämligheter ger skrivandet mer glädje än dyra tv-apparater, bilar och resor.

Ulrika Amador

Bor: Stavby utanför Uppsala.

Familj: Maken Mikael Eriksson och sonen Oscar, 15 år. Två vuxna barn, Karin och Jonathan, sedan ett tidigare äktenskap.

Ålder: 49 år.

Läser: Allt, men helst spänning och/eller fantasy.

Lyssnar på: Runrig (irländsk rock), gillar också gammal härlig 80-tals musik.

Drömmer om: Jag lever min dröm!

Motto: Shit happens and life goes on.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!