Rollen Christopher Lee hade i Arne Mattsons film denna snorkalla februarimånad 1985 var att gestalta en polischef som utreder mord. Filmens handling utspelas i en kanadensisk småstad där en seriemördare härjar.

Vid det här laget var Lee mest känd som en av dem som gestaltat skräckfilmsrollen greve Dracula på 1950, -60 och -70-talet.

LÄS MER: "Alla sprang fram till Brigitte Bardot"

Artikelbild

| I kvarteren runt Övre Slottsgatan jagade polisinspektör Jonathan Rich, spelad av Christopher Lee, en seriemördare i filmen ”Mask of murder” 1985.

Han var en bit över sextio, men detta blev långtifrån hans sista filminspelning. Sedan debuten 1948 i inte mindre än åtta filmer samma år, har han spelat in över 250 filmer. Förutom greve Dracula har han exempelvis gjort Francisco Scaramanga i James Bondfilmen ”Mannen med den gyllene pistolen”, Saruman i Härskarringen-trilogin och Hobbit-trilogin, samt Count Dooku i två episoder av ”Star Wars”. Han var i princip aktiv som filmskådespelare tills han gick bort 2015 i en ålder av 93 år.

Mig veterligt hade dock Hollywoodstjärnan inte filmat i Uppsala förut. Till inspelningen gavs Uppsalas äldre delar, runt Övre slottsgatan, en viss uppfixning. Kalmar nationshus förvandlades till kanadensiska ortens polishus och Café Uroxen på St: Johannesgatan fick byta skepnad till porrklubb. De svartvita polisbilarna fick engelsk text: ”Police”.

Filmteamet höll presskonferens i Rektorsvillan vid Vasaparken och jag var utsänd av UNT för att berätta om filminspelningen. Men Hollywoodstjärnan Lee var inte särskilt meddelsam, jag fick veta mer av filmens scripta om manus och roller. Och regissören, Uppsalasonen Arne Mattson, drog iväg väldigt snabbt, innan det blev riktigt tid för enskilda intervjuer. Varken jag eller UNT:s läsare fick veta varför han tyckte att Uppsala var en bra spelplats för denna thriller. Kanske ville han återuppleva minnen från en annan av sina otaliga filmtrillers, ”Farlig vår” 1949, som han också lät spela in i Uppsala. Ett par år därefter, 1951, skapade han sinnebilden för svensk filmsynd ute i världen med ”Sommaren med Monika”. Arne Mattson gjorde några internationella filmer men desto fler svenska innan han dog i Sverige 1995.

Filmthrillern ”Mask of murder” nådde aldrig svenska biografer. Kanske tur, vi slapp se en redan då åldrad filmstjärna i en medioker roll som polischef. Nej tacka vet jag hans elegans som vampyren Dracula och som trollkarlen Saruman i de filmatiserade Tolkienberättelserna, en elegant gestaltad ondska som lever vidare i filmhistorien.