Hijazz tillbaka efter stängningen

Bistro Hijazz gick i graven. Nu öppnar Klubb Hijazz i stället.

16 februari 2017 10:00

Minns ni Hijazz som låg i gamla stationshuset i Uppsala? Jazzklubben i Uppsalas hjärta som stängde i somras. Bistro Hijazz öppnade i gamla stationshuset 2006 och fanns kvar där i tio år.

Inför stängningen lovade Celal Alparslan någon form av fortsättning. Lite smygande har den nya klubbverksamheten kört i gång.

– Jag försöker hjälpa band och musiker och konstnärer. Jag har all utrustning och alla redskap så slutna sällskap och musiker kan göra event på Klubb Hijazz, säger Celal Alparslan.

I oktober fick Klubb Hijazz sin lokal på Östra Ågatan 93. Handelsbolaget Hijazz Company står på kontraktet och delägaren Celal Alparslan hyr ut till arrangörer som vill ordna egna spelningar.

– Det är ett mysigt hak. Man kan komma och ta en kaffe. På lördagar säljer jag skivor. Jag har alla skivor kvar från alla band som spelat på Bistro Hijazz, säger Celal Alparslan.

På Facebook har den nygamla klubben redan över 1 000 medlemmar. Närmast spelar Clas Yngström på Klubb Hijazz. 1 mars bjuder han på rock, blues och berättelser från hans 50 år på musikscenen.

– Bistro Hijazz var framförallt en krog. Musiken var en krydda till pubverksamheten och då var det öppet för alla. På den här klubben vill jag bara stötta band, så att de kan spela in och repa. Här kan musiker framträda framför publik, kompisar och vänner. På Klubb Hijazz finns plats för ungefär 30-40 gäster. Men Celal Aplarslan hoppas kunna erbjuda en större musikscen så småningom.

– Det är viktigt för mig att det finns levande på scener i Uppsala. Nu finns bara Katalin kvar, om man ska räkna bort UKK (Uppsala konsert och kongress). Alla storstäder behöver liveställen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!