Hennes bok rensades bort på skola

Uppsalaförfattaren Christina Wahldéns bok "Kort kjol" används i skolans undervisning för att diskutera sexuella övergrepp. En grupp föräldrar i Värmland har reagerat på innehållet och förmått en skola att dra in boken.

19 oktober 2015 10:23

– Jag är mest förvånad. Det är en sjutton år gammal bok. Och det handlar om åttondeklassare, så det är ju inga småbarn. Enligt BRÅ:s statistik för förra året anmäldes 20 000 sexualbrott, varav 6 700 var misstänkt våldtäkt. Det är väl ett större problem att våldtäkter sker än jag har skrivit en bok om det, säger Christina Wahldén till UNT.

– Jag tror att det är bra om vi pratar om svåra saker som kan hända och hur man kan hantera situationen, inte minst om var man kan få stöd.

Sedan boken kom ut 1999 har Christina Wahldén besökt en mängd skolor, för att prata om boken. Den handlar om en våldtäkt av en ung tjej och hur hon upplever tiden närmast efter. I en senare bok, "Villig", skriver hon om samma tema men där har nätet fått en större roll.

"Boken skildrar grova övergrepp och kräver därför att läraren i varje enskild klass tar ställning till om samtliga elever i klassen har den mognad som krävs för att materialet ska vara lämpligt. Så har uppenbarligen inte skett". Det skriver skolans tillförordnade rektor Marianne Algothson i ett brev till föräldrarna, enligt Värmlands Folkblad.

Föräldrarna i Värmland överväger nu att anmäla boken till Skolinspektionen då den används på andra skolor i landet.

– Det tycker jag absolut att de ska göra, säger Christina Wahldén som samtidigt ställer sig frågande till vilka fler böcker som i så fall kan komma att plockas ut.

"Kort kjol" är utgången från förlaget Rabén och Sjögren sedan flera år men från och med idag lägger de ut boken som kostnadsfri e-bok från sin webbplats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!