Det är 20 år sedan första Harry Potter-boken kom ut på svenska. För två år sedan var det 20 år sedan första boken gavs ut på engelska. Förra året var fokus på att Harry Potter själv fyllde 38 år.

När det gäller Potter finns det alltid något att uppmärksamma. Intresset för bokserien svalnar inte.

Med Harry Potter byggde J.K. Rowling upp en värld som fortsätter att förtrolla nya generationer. Hon utvidgade den med sajten Pottermore, flera kringböcker och nu senast filmmanuset till Grindelwalds Brott.

Artikelbild

| Harry Potter-kväll på English Bookshop i Uppsala. Frida, 11 år och mamma Jenny Larsson föreläste.

Själv missade jag första hajpen, jag var för gammal när böckerna kom. Men som förälder, under högläsningen för barnen, har jag lärt känna det omfattande persongalleriet. Med Harry Potter går linjerna åt alla möjliga håll. Intresset sprids inte bara nedåt i generationer utan också uppåt.

I början av februari, när The English Bookshop för femte året ordnar Harry Potter Book Night i Uppsala, är butiken som vanligt fullsatt.

Föreläsare är Jenny Larsson, professor i språk, och hennes Harry Potter-frälsta dotter Frida. Tillsammans har de hittat det mytologiska ursprunget till många av J.K. Rowlings fantasiskapelser.

"Böckerna är så väl förarbetade. J. K. Rowling har gjort en gedigen research. Allt hänger ihop", säger Jenny Larsson.

Artikelbild

| Boken "Harry Potter och de vises sten" fyller 20 år, i svensk översättning, i år. Lagom till jubiléet i sommar kommer nyutgåvor av Harry Potter-böckerna med omslag av Olly Moss.

Med Harry Potter förändrades synen på barnlitteratur. Barnböcker var inte längre begränsade till max 100-120 sidor, 8-åringar läste ju ut Harry-Potter-tegelstenar på över 500 sidor. Hela begreppet barnlitteratur fick omvärderas.

Gränsdragningen mellan vuxen-, ungdoms- och barnböcker fick ritas om, suddas ut. Harry Potter var för alla.

I publiken på Harry Potter Book Night finns Potter-fans i olika åldrar. Vi sitter på klappstolar och barn och vuxna ställer initierade frågor.

På raden bakom mig märks unga vuxna från Uppsala Slug Club. Föreningen har färre än 200 medlemmar, men lyckades ändå under några år sätta museitåget Lennakattens stopp i Uppsala på kartan – som perrong 9 3/4.

Hogwartsexpressen växte sig snabbt för stor för lokalföreningen. Sista året, 2017, såldes till följd av tekniska problem cirka 1 400 biljetter till 900 platser. Till slut var det filmbolaget Warner Bros som fick upp ögonen för arrangemanget – och stoppade det inför kommande år.

Kan det vara så att Harry Potter-intresset är extra starkt i Uppsala? I studentstaden drömmer vi om en mer fantasifull skola: i centrum för livet, viktigare än vardagen hemma, den trista mugglarvärlden.

Jag har hört både Uppsala universitetshus och Uppsala Musikklassers skolbyggnad liknas vid Hogwarts. En signal om att studieplatserna är eftertraktade, att man vill bli utvald.

"Jag är elva år och jag väntar fortfarande på mitt brev från Hogwarts", säger Frida Larsson under Harry Potter Book Night.

För att fira årets Harry Potter 20-års jubileum ger Rabén & Sjögren i sommar ut nya utgåvor av de sju böckerna i svensk översättning med omslag av brittiska designern Olly Moss. Ett stiliserat Hoqwarts tronar över de olikfärgade vyerna. En vuxnare bild än böckerna illustrerade av Jim Kay eller de välkända svenska omslagen av Alvaro Tapia.

Harry Potter har för länge sedan vuxit upp, men berättelserna om honom lockar allt yngre. Som förälder märker jag att jag försöker hålla tillbaka. De som växte upp med Harry Potter fick ungefär en ny bok per år. Men mina små läser ut en Potter-bok på några månader. Och så fort en bok är utläst börjar tjatet om nästa i serien.

I vårt hem har Harry Potter fått fäste. Får se hur länge förtrollningen håller?