Här finns allt från körmusik till punk

Nu flyttar Uppsala Musikarkiv in i Fyriskällan, Uppsalas centrum för lokalhistoria. På lördag 25 augusti blir det invigning med musik, föredrag och frågesport.

22 augusti 2018 19:00

Uppsalabon och entusiasten Anders Zaine tog initiativet till Uppsala Musikarkiv 2013. Det var då han började dokumentera stans musikliv sedan 1950-talet med hjälp av gamla tidningslägg från UNT, Uppsala-Demokraten och Ergo. Resultatet av det mödosamma arbetet har alla intresserade kunna följa via Facebookgruppen Uppsala Musikarkiv. I dag har gruppen nära 2 000 medlemmar. Fokus ligger på lokala artister och scener, men det det smyger sig också in tidningsklipp om nationella och internationella besök på Rackis eller någon annan av stans svunna scener.

Tanken är att så småningom få till en hemsida med en databas där det ska gå att söka information om allt från enskilda musiker till spelställen och specifika konserter. Eftersom allt arbete sker på ideell bas så kan det dröja innan hemsidan och databasen blir verklighet.

Något som däremot står klart att tas i bruk är Uppsala Musikarkivs hörn i Fyriskällan, som är ett samarbete mellan stadsbiblioteket, stadsarkivet och folkrörelsearkivet. Fyriskällan är belägen i stadsbibliotekets lokaler men med entré från S:t Olofsgatan.

– Här lyfter vi fram lokala artister från förr och nu. Vi har byggt upp en lyssningsstation där man i lugn och ro kan ta del av den musik som finns i arkivet. Än så länge finns ett hundratal inspelningar, men vi fyller på undan för undan med både nytt och gammalt, berättar Anders Zaine.

Mycket av musiken fanns ursprungligen enbart på kassettband eller vinyl. De ljudspåren har nu digitaliserats precis som informationen på de ursprungliga kassetterna och skivorna. Äldst är en inspelning från 1957 med Owe Thörnqvist: "Liten Gröt-rock".

Ambitionen är att täcka in i princip alla genrer.

– Ja, från körmusik till hardcorepunk och allt däremellan skulle man kunna säga, säger Anders Zaine.

Han är mån om att musiken ska ha en tydlig koppling till Uppsala och exemplifierar med artister som E-Type, Rebecka Törnqvist och Veronica Maggio.

– De är tre artister som växte upp i Uppsala och tog sina första steg på lokala scener. Det gör förstås sådana konserter extra intressanta, men de skivor de gett ut sedan de flyttade från Uppsala är inget vi prioriterar i insamlandet

På lördag eftermiddag invigs Uppsala Musikarkiv i Fyriskällan. På plats finns hiphop-veteranen Format, alias Tobias Assiego, som kommer att spela live. Kung Henry, alias Nils Jansson och Henry Bowers, även han veteran i sammanhanget, kommer att berätta om Uppsalas hiphop-scen som han varit en del av sedan 1990-talet. Det blir också frågesport på temat Uppsalas musikliv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner