Körens vårkonsert i Helga trefaldighets kyrka i maj blev en framgång. "En av årets finaste körupplevelser", skrev UNT:s recensent Per A F Åberg. Då låg fokus på Uppsalakompositören Mårten Janssons "Missa Popularis", en tonsättning av den latinska mässans fem satser, kryddad med toner av svensk folkmusik. Det verket dominerar även jubileumskonsertens första hälft. Vad som händer efter paus är däremot mer oklart.

– Klart är att Jacke Sjödin ska framföra en hyllningsvisa till oss. Vad han ska göra mer har jag faktiskt ingen aning om just nu, berättar Nils Pålbrant, dirigent och konstnärlig ledare för Fyris kammarkör, en dryg vecka före konserten.

Han beskriver programmets andra halva som mer uppsluppet och varierat i en stil som kan föra tankarna till OD:s Caprice.

Artikelbild

| Nils Pålbrant leder Fyris kammarkör.

– Det blir ett blandat program med musik som spänner från Barbro Hörberg till Monty Python.

Nils Pålbrant har lett kören sedan 1998. Företrädaren, Eva Sverredal, som grundade kören 1989, medverkar också på jubileumskonserten. Det gör även pianisten Anders Göransson och Edsvikskvartetten, stråkensemblen som ackompanjerade kören på vårkonserten.

Fyris kammarkör är en blandad kör och består av omkring 35 erfarna sångare. De flesta av dem har tidigare sjungit i körer som OD, Allmänna sången, La Cappella och Uppsala akademiska kammarkör.

– Vi är ingen ungdomskör precis, de allra flesta är mellan 50 och 60, berättar Nils Pålbrant.