Han vann årets oneliner med Pontare

Adam von Friesendorff är komiker och driver stand up-klubben Fyris Comedy tillsammans med vännen Max Ekholm. Nu har han tagit emot priset för årets oneliner vid Svenska standupgalan.

1 mars 2019 14:11

De senaste fem åren har Adam von Friesendorff bott och studerat i Uppsala. Komiken har varit ett fritidsintresse som han har hållit på med vid sidan av studierna, men de senaste åren har han valt att satsa på en karriär inom yrket. 28 februari deltog han för första gången i Svenska standupgalan, som startades 2002 av Stockholm Comedy Klubb. Numera drivs galan av humorduon Marcus Johansson och Fritte Fritzson, även kända som Oslipat. Galan prisar årets prestationer inom stand up.

– Det var väldigt roligt, det blev något av en show. Det var uppträdanden från bland annat Shanti Rydwall-Menon och Simon Gärdenfors. Sedan var det även utdelare som Babben Larsson.

Vilken var onelinern du vann med?

– Har ni tänkt på att låten "När vindarna viskar mitt namn" blir betydligt sämre när man inser att den handlar om att vindarna viskar "Roger"?

Sedan ett år tillbaka driver Adam von Friesendorff stand up-klubben Fyris Comedy som kombinerar nya komiker med de som är mer kända och erfarna.

– Vi bokar det vi tycker är roligt. Det är många som åker upp från Stockholm och även några från Göteborg och Malmö, vi vill visa upp en blandning. Det är ungefär sex komiker per kväll och så blir det ganska intimt, vi klämmer in ungefär 100 personer i en bar.

Har du själv någon favoritkomiker?

– Petrina Solange som vann, och även Johannes Finnlaugsson. De är vassa skämtskrivare. Det är sådana skämt som vem som helst kan säga egentligen. Jag uppskattar hantverket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lilly Stefansson