Han skrev guiden till seriestaden Uppsala

"Jag ser boken som ett antal nedslag i kåseriform snarare än ett heltäckande lexikon" Så beskriver seriekännaren Olle Dahllöf sin nyutkomna bok "Uppsala – vår seriestad".

Olle Dahllöf signerade sin nya bok under Kulturnatten.

Olle Dahllöf signerade sin nya bok under Kulturnatten.

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2018-09-12 07:00

Den kvadratiska boken är bara 60 sidor tjock men rymmer ändå en hel del information om seriestaden Uppsala. Olle Dahllöf har gått grundligt till väga och berättar i ett 50-tal korta kapitel om sin stad sedd ur serieentusiastens synvinkel.

– Egentligen började allt 2014 när jag föreläste om Uppsalas seriehistoria på mässan Uppsala Comix. I fjol frågade butiken Seriezonens ägare Harri Saarela om jag inte ville skriva en bok också, berättar Olle Dahllöf.

Den tanken hade faktiskt inte slagit honom trots ett livslångt intresse för och gedigen kunskap om serier.

– Det har varit riktigt kul att skriva boken, säger Olle Dahllöf som inleder sin exposé redan på 1800-talet med namn som Carl Larsson och Bruno Liljefors. De är ju inte i första hand kända från seriesammanhang, men faktum är att duon ses som två av våra tidigaste serietecknare. Liljefors var ju infödd Uppsalabo medan Larssons koppling till stan består i att han skänkte en historisk skiss till V-Dala nation.

– Bruno Liljefors var väldigt aktiv som serietecknare på 1880- och 1890-talet. Det är möjligt att han var i behov av snabba pengar, men jag har känslan att han verkligen tyckte att det var roligt, säger Olle Dahllöf.

Uppsalabesök av välkända figurer som Kalle Anka, Fantomen och Indiana Jones får förstås utrymme i boken. Fantomen dök upp i Uppsala första gången i nummer 10/1995, något som förvånade många läsare. Men för Olle Dahllöf var det ingen överraskning.

– Jag hade blivit tillfrågad av redaktionen för tidningen om jag kunde få fram ett vykort på Carolina Rediviva som stöd för tecknaren, så jag visste faktiskt att man höll på med ett äventyr där Fantomen kommer till Uppsala, berättar han.

Det äventyret utspelar sig på 1930-talet och kretsar kring kampen mot en demon inne på Carolina. Nästa gång Den vandrande vålnaden syntes i Uppsala var i nummer 26/2008. Då var historien placerad i uppsaliensisk 1700-talsmiljö med ett möte mellan Fantomen och Carl von Linné.

Men långt ifrån allt kretsar kring svunna tider i "Uppsala – vår seriestad". Nedslag görs även i den nutida produktionen där i högsta grad aktiva serieskapare som Emma Rendel, Emei Burell, Jonas Darnell och Reine Rosenberg omnämns.

Hur står sig Uppsala som seriestad?

– Vi håller hög klass och har en bred och djup tradition i och med att många tecknare söker till Uppsala på grund av universitetet. Enligt mig är det bara Stockholm som är större som seriestad. Även återväxten ser bra ut, det kommer fram nya namn hela tiden, säger Olle Dahllöf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!