Han regisserar tv-succé

Tredje delen av SVT:s största satsning någonsin ska sändas i höst. Kanske är det inte det sista som vi får se om familjen Löwander.

15 augusti 2019 07:00

SVT:s serie ”Vår tid är nu” är den största dramasuccén i Sverige på länge. Till hösten, med start 28 oktober, ska den den tredje säsongen sändas. Den inleds 1968, en omvälvande tid både i samhället och i Stockholms nöjesliv och rivaliteten mellan syskonen Löwander blossar åter upp. Maggan, tidigare anställd som servitris hos Löwanders, gör politisk karriär. Gamla kärlekar kommer att göra sig påminda, lojaliteter sättas på svåra prov och nya förälskelser drabbar både hårt och underbart i den nya säsongen.

Harald Hamrell är huvudregissör för serien. Han tycker att det som gör det så roligt att regissera den är att det är en berättelse om en period av Sveriges historia som inte skildrats som tv-serie tidigare. Den började med krigsslutet 1945 och handlar om hur krögarfamiljen Löwander och deras anställda utvecklas med framväxten av det svenska folkhemmet som fond.

– Handlingen utspelas under en längre tidsrymd och det är roligt att spegla en epok. Manuset har en mycket bra och gripande historia som är lustfylld att berätta, säger han.

– Det intressanta med den nya säsongen är att den börjar 1968, alltså under studentrevolten. Då vi hoppar fram i tiden har våra huvudkaraktärers barn blivit unga vuxna och vi får följa hur de påverkas av den nya tiden.

Han berättar att vi får möta ett tiotal nya karaktärer.

– De flesta av dem görs av begåvade unga skådespelare som det varit roligt att provfilma med och att sedan få se dem växa under inspelningen. De hade såklart sett första säsongen av serien och för mig var det viktigt att göra hela inspelningssituationen så avspänd som möjligt, att se till att de inte blev för star-struck av skådespelarna som de kände igen från serien när de klev in i studion.

Han berättar att rapporter om emottagandet av serien gör honom ödmjuk.

– Man måste vara det när man får höra att den haft 2,5 miljoner tittare. Det är vad jag har hört den största tittarsuccén på ett decennium och det är inte ofta i livet man får vara med om något sådant.

Serien är baserad på en idé av Johan Rosenlind - som även han har Uppsalabakgrund.  Ulf Kvensler, som också har Uppsalabakgrund blev huvdmanusförfattare och Johan Rosenlind och Malin Nevander har också skrivit delar av manus. Harald Hamrell kom in på ett tidigt stadium som konceptuerande regissör, det vill säga den som har huvudansvaret som regissör för att konstnärligt iscensätta serien.

– Det här är en så pass stor serie att regin är lite av ett grupparbete. Förutom jag har Molly Hartleb, Anna Zackrisson och Andrea Östlund regisserat delar, de är fantastiska att jobba tillsammans med.

Harald Hamrell var barn under den tid som skildras i seriens senare delar.

– Jag är uppvuxen i en akademikerfamilj i Kåbo i Uppsala. Många av de karaktärer som är med eller nämns har varit vänner till mina föräldrar och jag har suttit i deras knä, som bland andra Karin Kock, Gunnar och Alva Myrdal. Bilder på oss finns i vårt familjealbum. De är från en svunnen tid, nästan som att jag börjar bli museal själv...

Manusförfattaren Ulf Kvensler har också viss Uppsalabakgrund, men de kände inte varandra härifrån. Tidigare har de gjort tv-serien ”Om Stig Petrés hemlighet” tillsammans. Både den och ”Vår tid är nu” har vunnit det svenska tv-priset Kristallen.

Någon fjärde säsong blir det inte av ”Vår tid är nu”. Men Harald Hamrell berättar att en kortare julspecial är på gång, men att det dröjer innan den ska visas.

För egen del har han många nya projekt i luften, men inget som han kan berätta om - än.

Fakta

SVT-serien ”Vår tid är nu”

Första säsongen hade SVT-premiär hösten 2017, andra säsongen hösten 2018.

Tredje säsongen ges i höst med start 28 oktober.

Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Suzanne Reuter och Josefin Neldén är några av huvudrollsinnehavarna.

Tv-serien vann Kristallen 2018 för årets tv-drama och Hedda Stiernstedt för årets kvinnliga skådespelerska i en tv-produktion.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe