Han räddar råvaror i nya SVT-serien

Under torsdagskvällen har SVT-serien "Maträddarna" premiär. I första avsnittet undersöks det hur stort matsvinnet egentligen är – något som Uppsaladumpstraren Andreas Jakobsson har stenkoll på.

1 november 2018 14:00

Andreas Jakobsson har dumpstrat i fem år och lever på den mat som Uppsalas butiker slänger. Inte sällan hittar han stora mängder frukt och grönt bland de kasserade varorna – bananer, paprika och tomater kastas i mängder. Seriens första avsnitt fokuserar på att visa upp butikernas matsvinn för tittarna:

– Jag tror faktiskt inte att de flesta vet hur mycket det är. Jag blir själv fortfarande förvånad över hur mycket bra mat som kastas, 80-90 procent av det som slängs är lika bra som det som säljs i butikerna, säger Andreas Jakobsson.

Programmet spelades in i våras, och i seriens första del följer SVT:s Anne Lundberg med honom på en nattlig utflykt för att se hur mycket mat som hamnar i affärernas containrar. Andreas Jakobsson tycker att det är bra att matsvinnet uppmärksammas:

– Det är en förutsättning för att någon form av förändring ska kunna ske. Och det är ett jättebra program, jag har sett det på SVT Play nu på morgonen.

Samtidigt betonar han att det krävs politisk handling:

– Det gäller att göra det dyrt att slänga mat. När stora aktörer tar initiativ för att minska matsvinnet lägger de mer resurser på reklam än på projektet som sådant, det blir snarare en PR-grej.

Trots att han är en rutinerad dumpstrare bjuder utflykterna fortfarande på överraskningar:

– I går hittade jag 20 askar Lindt-choklad, så nu är julgodiset fixat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Stolpe Margenberg