Han har slagit Bellman-rekord

Carl Michael Bellman har tagit plats i Guinness rekordbok. Det är Sune "KnivstaSune" Bohlin som tillsammans med Bellmansällskapet Par Bricole slagit rekord i Bellmansjungning.

29 april 2015 14:46

Rekord i att sjunga Bellman, vad betyder det?

– Vi var ett antal trubadurer som på Stockholms kulturnatt sjöng Bellman från klockan 18 till 24 på Historiska museet. Därmed har vi slagit världsrekord.

Inga andra rekordförsök har gjorts i Bellmansjungning så det fanns inget tidigare rekord att slå. Hur kom ni ens på tanken att göra evenemanget till ett världsrekord?

– Mest är det för det i år är Bellmans 275-årsdag och då ville vi ordna lite olika jippon. Ett sådant var att få in Bellman i Guinness rekordbok. Nu är han inne och det är vi jättenöjda med.

Ni har alltså fått rekordet godkänt?

– Ja vi har fått ett cerfikat på att det är godkänt, men det återstår lite rapporter och sådant innan det är officiellt.

Vad är så speciellt med Bellman?

Föreningen Par Bricole bildades redan på Bellmans tid. Vi älskar Bellman och rotar i allt som han har gjort. Men på Historiska museet var också många unga där och sjöng med, och det var roligt. Bellman lever fortfarande.

Vilken är din egen favorit ur Bellman-repertoaren?

– Det är ju som att fråga vilket av mina barn som är mitt favoritbarn. Men just nu är det "Värm mer öl", en lite annorlunda visa. Oftast går sångerna i 2,3 eller 4-takt men den varierar både i rytm och i känsla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!