Han har full koll på Stephen King

– Många av de filmer som gjorts utifrån Stephen King-böcker är skräp. Men det finns också lyckade filmatiseringar, säger Hans-Åke Lilja, expert på den amerikanska skräckmästaren.

5 april 2019 12:00

Hans-Åke Lilja besöker biografen Spegeln i Uppsala på måndag kväll i samband med visningen av nya "Jurtjyrkogården". Innan filmen börjar rulla kommer han att berätta om Stephen Kings författarskap och de filmatiseringar som gjorts genom åren. Det blir också tid för publiken att ställa frågor till Hans-Åke Lilja, som vet det mesta som är värt att veta om den nu 71-årige författaren. Han driver Sveriges största fansajt (Lilja's Library) om Stephen King och har träffat honom flera gånger.

Hans-Åke Lilja har inte sett den nya filmen "Jurtjyrkogården" men har givetvis koll på den gamla från 1989. Boken från 1983 är en i raden av de över 50 romaner som den extremt produktive Stephen King gett ut sedan debuten med "Carrie" 1974. Åtskilliga av böckerna har filmatiserats.

– Mycket är skräp. Men det finns också lyckade filmatiseringar som "Gerald's Game, "Den gröna milen" och "Nyckeln till frihet". Generellt tycker jag att filmer som bygger på kortare berättelser har blivit bäst. Att göra en 90-minutersfilm på en tegelstenstjock roman fungerar sällan, man tvingas stryka för mycket helt enkelt, säger Hans-Åke Lilja.

Han tycker att Kings styrka som författare är förmågan att dels skruva till vardagliga situationer, dels teckna trovärdiga personporträtt.

– Och så vet han hur man berättar en bra historia. Det är grunden till hans storhet.

Mötena och telefonsamtalen med King beskriver Hans-Åke Lilja som givande.

– Han är sympatisk och mycket jordnära.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner