Hammarskjölds liv blir storfilm

Berättelsen om FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld, uppväxt i Uppsala, blir långfilm i regi av flerfaldigt prisbelönade Per Fly.

16 maj 2015 16:33

Det framkom på Film Västs presskonferens i Cannes på lördagen. Berättelsen skildrar människan Hammarskjöld och hans väg till posten som en av världens mäktigaste män och sträcker sig fram till efterspelet kring hans död i flygkraschen under Kongo-krisen 1961.

Regissören Per Fly har gjort flera uppmärksammade filmer som "Monica Z" (2013), tv-serien "Föreställningar" (2007), "Dråpet" (2005), "Arvet" (2003), "Bänken" (2000) och nu senast "Follow the Money" som visades på filmfestivalen i Berlin.

– Dag Hammarskjöld tillhör de framstående ledare i vår historia som förlorat livet i sin frihetssträvan och vilja att göra skillnad i världen. Vi vill fånga människan Dag Hammarskjöld, en sanningsälskande person placerad i en omöjlig situation kantad av våld och svek, säger Per Fly i ett pressmeddelande.

För manus står den flerfaldigt prisbelönte manusförfattaren Ulf Ryberg med filmer bakom sig som "Huvudjägarna" (2011), Milleniumfilmen "Luftslottet som sprängdes" (2009) och tv-serien "Lasermannen" (2005) med flera.

Det är inte känt vilka skådespelare som ska vara med, men klart är att filmen får premiär julen 2018. Budgeten uppges bli minst 100 miljoner kronor, och den ska spelas in i Afrika, Sverige och New York.

Dag Hammarskjöld (1905–61) föddes i Jönköping men växte upp i Uppsala där hans far blev landshövding 1907. Dag Hammarskjöld växte därmed upp på Uppsala slott och såg det som sitt barndomshem. Han blev kvar i Uppsala under skolgången och bedrev högre studier på Uppsala universitet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner