Gratis kultur – perfekt i januari

12 januari 2018 16:00

1) Film: Sedan årsskiftet kan Bibliotek Uppsalas låntagare strömma kvalitetsfilm via sajten Cineasterna. Sajten är ett Netflix eller HBO i miniatyr men med en tydligare inriktning på kvalitetsfilmer, varav många har visats på Fyrisbiografen i Uppsala. Här finns inte enbart film utan också tv-serier även om det utbudet inte är särskilt stort. Bättre i så fall att botanisera i ymnighetshornet Öppet arkiv på svt.se/play.

2) Konst: Sedan ett par år kostar det inte ett öre att besöka Uppsala konstmuseum och Bror Hjorths hus. I konstmuseets samlingar finns verk av lokala och regionala konstnärer plus ett antal tillfälliga utställningar. Bror Hjorths hus är både ett konstnärshem och ett museum. Verken av Bror Hjorth (1894–1968) dominerar förstås, men här finns också tillfälliga utställningar med verk av andra konstnärer.

Missa heller inte Uppsalas gallerier, där man kan slinka in och titta på ny konst utan att betala entré.

3) Historia: Upplandsmuseet har fasta utställningar där man fokuserar på Uppsala stads historia och uppländsk forntid under 5 000 år. Här rullar, precis som på konstmuseet, ett antal tillfälliga utställningar med både uppländskt fokus och utblickar långt bortanför vårt hörn av världen. Ingen entréavgift. Detsamma gäller en utställning om Nobelpriset och Uppsala universitet, som visas i bottenplan i Universitetshuset månaden ut.

4) Musik: Här kan det löna sig att kika på sista sidan i UNT:s b-del, Guiden, eller surfa in på uppsala.com/evenemang. Lördag 20 januari är det exempelvis säsongspremiär för Musik i Upplands klassiker ”Carte Blanche”, där Trio X framträder med en eller flera hemliga artister. Platsen är kafé- och restaurangscenen på UKK:s bottenplan, fri entré. Ett tips är att komma i god tid om man vill slippa stå.

5) Föredrag: I Uppsala finns goda chanser att gå på öppna föreläsningar, i universitetets regi. Även andra aktörer bjuder in. Den 15 januari är det gratis infoafton på Reginateatern kl 18, med smakprov ur vårens repertoar, samt kaffe och bulle. Den 26 januari kan den vill uppleva promotionen, examensfesten, för dem som tagit doktorsexamen 2017. Det skjuts salut med kanon och kl 11.30 öppnas universitetets aula. Gratisbiljetter hämtas dagen innan i universitetshusets trapphall.

6) Litteratur: Det självklara stället att besöka, kostnadsfritt, i januari är förstås biblioteken. Förutom böcker finns även tidningar och tidskrifter av alla de slag, från lokalblaskor till nördiga specialtidskrifter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner

Ämnen du kan följa