Det har gått många år sedan den första upplagan av Gottsunda Hiphop arrangerades. Då var året 1992. Pärra Andreasson, en av de ansvariga för grafitti-programmet i år, var en av initiativtagarna till den första festivalen. Den ekonomiska grundplåten kom från en inte helt lyckad folkparksturné där det blev pengar över.
– Det här räcker ju till att arrangera en internationell hiphop-festival i Gottsunda, tänkte vi. Och så bjöd vi in spännande artister, konstnärer och dansare, minns Pärra Andreasson.
Festivalen blev minnesvärd och är ett arrangemang som det talas om än i dag. Däremot såg den länge ut att bli en engångsföreteelse, bland annat på grund av bristande stöd från det etablerade kulturlivet, enligt Pärra Andreasson.
För några år sedan började idén om att återuppliva konceptet från 1992 att gro. Uppsala kommun och några privata aktörer sköt till pengar. Föreningslivet och andra ideella krafter slöt upp och i slutet av augusti 2016 arrangerades uppföljaren, 24 år efter den första festivalen.
– Man kan lugnt säga att den festivalen blev en succé. Det kom 5 000 besökare, allt från barn till pensionärer, och vi fick omgående frågor om det inte skulle bli en ny festival året efter, säger Mattias Rosendahl, verksamhetsledare på kulturförvaltningen vid Uppsala kommun.
Så blev det inte, däremot återkommer festivalen alltså i år. I vanlig ordning vilar festivalen på tre ben: musik, konst och dans där alla programpunkter kan sorteras in under rubriken hiphop-kultur.
Musikaliskt är Cherrie ett av de största namnen. Hon kompletteras av ett knippe artister varav flera har tydlig koppling till Gottsunda. Dit hör stjärnskottet Rawa, nykomlingen Biggs och veteranerna och ortens favoriter – Labyrint.
– Det är svårt att tänka sig Gottsunda Hiphop utan Labyrint. Killarna i bandet brukar definitivt inte vara särskilt svåra att övertala när det handlar om en spelning på hemmaplan, ler Affe Ashkar som tillsammans med Yekbun Alp ansvarar för musikprogrammet.
Ett antal stora nationella och internationella namn inom grafittikonsten kommer också till festivalen, bland dem Alan Ket från New York. Pärra Andreasson framhåller också svenskan Bless som bland annat gjort sig känd för väggmålningar på höga byggnader.
Slutligen har Catarina Zarazua från Uppsala loves hiphop och Kerstin Hellsing på Gottsunda dans & teater satt ihop ett mycket ambitiöst och omfångsrikt dj- och dansprogram. En av programpunkterna är en så kallad dancebattle med 2 500 kronor i prispengar.