Gott och blandat på magifestival

Uppsala Magic and Comedy är festivalen som bara växer och växer. I år bjuder Johan Ståhl och hans trolleri- och komedivänner på en elva dagar lång festival i Uppsala.

20 april 2017 21:24

På torsdagen var förväntningarna höga inför premiären på Uppsala konserthus. Ska det gå att avslöja bluffen? Hur fingerfärdiga är trollkarlarna?

Utanför Stora salen möter UNT en av kvällens allra yngsta trollkarlar. 10-åriga Erik Holm hoppas lyckas avslöja några korttrick, och kanske inspireras till några nya själv.

– Jag trollar själv, säger han på engelska. Jag brukar titta på Youtube och lära mig.

Efter flera år i USA har Erik och hans familj flyttat hem till Uppsala från Utah. Trolleriet har han fortsatt med även här.

I den väntande publiken är det tydligt att det är de små, fingerfärdiga trolleritricken som lockar.

– Jag hoppas jag blir överraskad, säger Per Jansson, 70 år från Librobäck.

Han står och blickar ut över en grå Uppsalautsikt från konserthuset. Den roliga stämningen har inte riktigt infunnit sig än.

Per Jansson berättar att han gillar enkla trolleritrix som när Brynolf och Ljung magiskt lyckas stänga av en spelande mobiltelefon.

När Uppsalas mesta trollerifestival väl slår upp portarna höjs tempot strax. Den grådaskiga vårdagen lämnas utanför och applåderna avlöser varandra.

– Vi ska göra Uppsala roligare. Det är därför ni är här! proklamerar Johan Ståhl.

Första riktiga skrattet får Magnus Axelid från en av festivalens huvudsponsorer Relation. Han försöker förklara vad Relation egentligen är.

– Det är inte en kontaktförmedling, utan vi skapar mötesplatser för näringslivet.

Invigningsprogrammet inleds med ett smakprov från Johan Ståhls, Uppsalakomikerns Jacke Sjödins och pianisten Sanna Hodells show Gula Grodan på Reginateatern. Det blir musik, sång, komik och trolleri. Numret handlar om att lära ut hur man trollar och innan det är över har till och med Jacke Sjödin lyckats villa bort en röd näsduk.

Först ut på scen efter Gula Grodan är Carl Tillenius. Han är inte lika hemtam med Uppsalapubliken, men lyckas med lite tafatt pojkaktig humor att få salen med sig. Innan han går av scenen har han mixat humor och komik så publiken häpnar. När han börjar jonglera med knivar växer oron. Hans manus är ibland lite bakvänt, vilket ökar komiken.

– Ni behöver inte vara lugna, det kommer att gå bra, säger han.

Det är en Gott och blandat-påse Johan Ståhl erbjuder. Programmet fortsätter med stand up av Tierpssonen Fredrik Andersson och, efter UNT lämnat, med magi av John Houdi, David Sousa och Peter Gröning. Det finns både surt och salt, gott och blandat i påsen.

Festival

Premiär

Uppsala Magic and Comedy

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!