Marginalia/Xterminalia
Albert Bonniers förlag
4/1 Johan Jönsons senaste böcker har varit riktiga tegelstenar, men i "Marginalia/Xterminalia" klämmer han ihop två ganska kort verk mellan samma pärmar. Jag vet inte, men jag tror att Jönson är en poet som många är lite rädda för. Det är synd och skam, eftersom han är en sanningens röst i ett hav av charlataner och posörer.
Au Pair – En lyrisk memoar
Natur & Kultur
5/1 En svensk poet mitt i liv återvänder till Wien, staden där hon som ung arbetade som au pair och förälskade sig i Walter. Poeten heter Cecilia Hansson och i "Au Pair – En lyrisk memoar" gottar hon ner sig i det förflutna, då det enda som fanns var framtid. Känner jag Kultursverige rätt så kommer den att bli vida omskriven.
Mai betyder vatten
Norstedts
10/1 Jag stöter på fler beskrivningar av Kayo Mpoyis debutbok när jag försöker läsa på om boken, men fastnar vid att den är "berättelsen om hur en flicka blir till". Just flickan Adi blir till i Kongo-Kinshasa och Tanzania, i en familj i förskingring där myterna är många, våldet ständigt närvarande och gud ser allt och ingenting.
New forest
Albert Bonniers förlag
25/1 Danska författaren Josefine Klougart har kallats "Nordens Virginia Woolf". Jag har inte mycket till övers för den typen av jämförelser, men nog är Klougart en språkligt begåvad författare. Nya romanen handlar om en flicka som rider genom en skog, om en ung författare fast i en komplicerad relation och om en kvinna som vårdar sin döende man.
Gattet
Modernista
31/1 Åsa Nelvin (1951–1981) gav ut fem böcker under sitt korta liv, nu ger Modernista ut dem på nytt. Först ut är den på sin tid tokhyllade diktsamlingen "Gattet", om en mycket ensam sommar i författaren barndom. Modernista ger i januari även ut Nelvins barnbok "De vita björnarna". Senare kommer också romanen "Kvinnan som lekte med dockor".