Glunten blickar på Uppsala

Nya Uppsalasångare hittar ständigt till Gunnar Wennerbergs sångsamling ”Gluntarne” som handlar om studentliv i staden på 1850-talet. I Gluntsångerna är Uppsala bäst!

18 april 2019 10:00

"Magistern:

Svara mig, Glunten, på ära och tro,

utan avseende på små fataliteter,

sådana, vet du ju, bygga och bo,

varthelst du kommer, inom alla fakulteter.

Är inte Uppsala märkvärdigt bra,

bättre än alla andra städer här i Norden?

Jag vågar till och med påstå — jaha!

bättre än någon annan fläck på hela jorden?

Glunten:

Du talar som en häst, Uppsala är bäst,

bäst utav allt, som finns på denna sidan solen;

och maken till den sta'n, finns ej, ta' mig fan,

letar du också från ekvatorn och till polen."

Sångsamlingen "Gluntarne" består av 31 stycken visor för en mansduo, bas och baryton, plus piano. Citatet ovan kommer från Glunt nummer tre. Själva ordet glunt är uppländska för pojke, men här ska man nog tolka det som en ny student medan magistern är en något mer erfaren sådan. Studenternapå 1800-talet verkade ha samma pengabrist, gillade att dra iväg på roliga saker och hade kärleks­bekymmer, precis som de som studerar i Uppsala idag.

”Gluntarne” gavs ut 1851 och lever vidare i Uppsala. Såväl Juvenalorden som Allmänna sången och inte minst Or­phei drängar, OD, sjunger ur samlingen då och då.

Lidköpingsfödda Gunnar Wennerberg skrev dem under sina år som Uppsalastudent. Han var medlem i Juvenalerna, en studentikos sammanslutning som då sysslade med soaréer och liknande och han besökte även Uppsalas litterära salonger. Så småningom blev han ledamot i såväl Svenska akademien, som i Musikaliska akademien och Konstakademien. Han blev också politiker, var bland annat ecklesiastikminister i två omgångar.

I UNT Kulturs artikelserie ”Uppsalalala” lyfter vi fram låtarna som på något sätt handlar om Uppsala, från förr till nu och från smalt till hits. Vill du tipsa om en Uppsalalåt? Fyll i formuläret på unt.se/uppsalalala. Artikelserien avslutas senare med en omröstning: Vilken Uppsalalåt blir läsarnas favorit?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe