Gav ut tidning med risk för livet

En för många okänd historia från Förintelsen ligger till grund för Riksteaterns pjäs "Några av oss" som spelas på Gottsunda Dans & Teater på tisdag kväll 25 september.

21 september 2018 15:00

I fokus står den 14-årige tjeckiske pojken Petr Ginz. Tillsammans med en grupp andra pojkar i koncentrationslägret Teresienstadt gav han i hemlighet med risk för livet ut en tidning om livet i lägret. Totalt kom 83 nummer av den handskrivna tidningen Vedem ut under åren 1942–1944. Varje tidning gjordes i ett exemplar och på fredagskvällarna läste man högt ur den i sovsalen.

– Jag besökte Teresienstadt för 15 år sedan och fick tag i en bok som handlar om Petr Ginz och tidningen. Jag blev fascinerad av historien och bar den med mig ganska länge innan jag kände att de rätta förutsättningarna fanns för att göra dramatik av den, säger Måns Lagerlöf, regissör.

I botten finns en historia om mod och livsvilja plus ett antal element som utgör en god grund för dramatik.

– Dessutom har graden av angelägenhet ökat de senaste åren om man ser till läget i många europeiska länder. Jag tror inte att det är en tillfällighet att nationalistiska krafter får fäste just nu samtidigt som de sista överlevande från Förintelsen dör bort, säger Måns Lagerlöf.

Petr Ginz deporterades 1944 till förintelselägret Auschwitz där han mördades i gaskamrarna.

Manuset till "Några av oss" är skrivet av Riksteaterns dramaturg Eva-Maria Dahlin, men arbetsprocessen har varit kollektiv till sin natur enligt Måns Lagerlöf. Han själv, scenografen Johanna Mårtensson och kompositören Hampus Norén har också deltagit. Efter tisdagskvällens föreställning i Uppsala väntar Tierp (26/9) och Enköping (29/9) innan ensemblen lämnar Uppland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner