Gardet bemöter den hårda kritiken

Den feministiska sajten Gardet med Uppsalaprofilen Karin Kajjan Andersson i spetsen har hamnat i blåsväder. Detta efter publiceringen av en 16-årings namn och mejladress på Instagram.

20 juni 2019 13:22

I söndags publicerade Gardet en mejlkonversation med en 16-åring på sitt Instagramkonto med över 44 000 följare. I mejlet uttryckte sig pojken starkt kränkande mot redaktionen, men varken hans namn eller e-post var övertäckta. Publiceringen fick genast skarp kritik. Journalisten Isobel Hadley-Kamptz skrev i ett inlägg på nyhetssajten Medievärlden (18/6-2019) att det var ett ”groteskt övertramp”. Källkritikern Jack Werner skrev på Twitter att uthängningen var ”monstruöst oetiskt, djupt oroande, upprörande och ledsamt”. Det rapporterar Medievärlden.

Uppsalabon Karin Kajjan Andersson är en av Gardets redaktörer.

– Detta var en publicering på sociala medier som gick för fort. Vi har tagit åt oss av kritiken kring just denna publicering, men vidhåller att GARDET inte är en "hatsajt" utan en megafon för kvinnors röster och erfarenheter, något vi tycker vårt innehåll på sajten tydligt visar. Och det är där vårt fokus ligger även framöver, skriver Kajjan Andersson i ett sms till UNT.

Gardet bemötte kritiken i ett osignerat inlägg på sin hemsida på onsdagen. De skriver att de fortfarande inte är någon hatsajt och att fokus hamnar fel. Sajtens ansvariga skriver att de tog en skärmdump och publicerade mejlet i sin helhet för att “visa på hur vardagen och verkligheten för oräkneliga flickor och kvinnor ser ut.” Sajten menar sig vilja fokusera på innehållet och vara transparenta med sina källor. De skriver att de vid den här tidpunkten inte visste att "mailadressen tillhörde en minderårig (men straffmyndig) kille på 16 år.” De skriver att de hör kritiken och håller med om att de var för snabba att publicera.

På sociala medier har ny kritik förts fram gällande om sajten visste hur gammal pojken var eller inte, skriver Medievärlden. Jack Werner hänvisar i ett twitterinlägg till ett sms som lagts ut på Gardets Instagram. I sms:et frågar en av initiativtagarna Cissi Wallin pojkens pappa om han var medveten om att personen vars mejl de publicerade var hans "minderåriga son". Karin Kajjan Andersson skriver till Medievärlden att de inte visste hur gammal pojken var innan första inlägget lades ut. Kajjan Andersson är sajtens ansvariga utgivare, enligt en intervju i Medievärlden (22/5-2019).

I intervjun med Medievärlden uppges att sajten har ansökt om utgivningsbevis, men den finns ännu inte registrerade hos Myndigheten för press, radio och tv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Norgren