Garageportar snyggar till stan

Från intetsägande till intressanta – sex garageportar har förvandlats av lika många kvinnliga konstnärer. Gatukonsten är ett led i att göra Uppsala mera attraktivt och fortsättning följer.

24 oktober 2016 10:15

– Jag jobbar nästan alltid med grafiska former. Men den här gången ville jag ha ett gladare uttryck än jag brukar, så det blev mera av popstil, säger Josefin Liljevist som i vanliga fall målar abstrakt konst.

Vi befinner oss i Påvel Snickares gränd, framför tre portar till p-garage målade av tre Uppsalakonstnärer. Porten i mitten är Josefins och visar en stor fågel och en man.

– Innan vi började måla hade jag bestämt att göra en kärlekshistoria mellan en man och en flamingo – är nog lite besatt av flamingos – men i övrigt försökte jag vara flexibel, säger hon.

Och det skulle visa sig vara smart. Att måla på garageportar är en annan sak än att stå hemma i sin ateljé. En garageport rör sig väldigt ofta. Bara under stunden vi står där utanför hinner flera bilister köra in och ut ur garaget.

– Jag tog med det i bilden. När garageporten vecklar ihop sig träffar mannen och flamingon varandra, fast de till en början står på varsin sida en bra bit ifrån varandra.

Det gjorde också arbetsförhållandena lite annorlunda. Josefin Liljeqvist fick räkna med många avbrott. När hon stod och finlirade med en detalj kunde det dyka upp en stressad bilist och tuta för att få komma in i garaget. Men många var också pratsamma och flera undrade vad de skulle göra för att få vara med i projektet.

De kunde också hända att grannar kom ut med kaffe under de två veckorna som Josefin jobbade med porten.

Det hela började i Göteborg i fjol som ett försöksprojekt, #ArtMadeThis av kreatören Ali Davoodi och Vasakronan.

– Jag är så trött på att höra att det inte finns kvinnliga streetartkonstnärer. Eller att de som får uppdrag förväntas vara glada och jobba gratis med motiveringen att de kommer att synas och det blir ett tillfälle till marknadsföring. Det är inget som någon kan säga till sin hyresvärd när hen vill ha in hyran, säger projektledaren Ali Davoodi.

I Göteborg anlitades fyra kvinnliga konstnärer till fyra garageportar. Försöket blev så lyckat att det utökades till Stockholm, Malmö och Uppsala.

När man sökte efter konstnärer kom det in drygt 480 ansökningar på en och en halv vecka.

– En så omedelbar succé trodde inte ens jag att det skulle bli, säger Ali Davoodi.

Av dem valdes 28 stycken ut och de fick färg, klotterskydd, belysning och 1 300 kronor i ersättning per målad kvadratmeter.

– Vi tycker det är en bra idé att fokusera på kvinnliga konstnärer, att snygga upp gråa, trista ytor och jobba med gränder som inte känns så säkra. Dessutom försvann klottret på portarna med street art, säger Karin Berg, affärsområdeschef, Vasakronan, Uppsala.

Kommer flera garageportar i Uppsala att målas?

– Det är inget vi bestämt ännu men det finns fler garageportar som skulle kunna bli aktuella. Vi jobbar ständigt med att utveckla vår citykärna. Vi har strategier för stråken där vi har fastigheter, säger Karin Berg.

Just nu är det Dragarbrunnsgatan som ska förändras och den som gått förbi biografen Royal har nog sett blomsteruppsättningarna på pelarna. Och på Påvel Snickares gränd intill garageportarna kommer det att bli en växtvägg under 2017.

– Staden växer och för att behålla dess attraktivitet räcker det inte med shopping i form av butiker och gallerior. Man måste jobba med mellanrummen också, säger Karin Berg.

Fakta Här hittar du gatukonsten

Påvel Snickares gränd 3: Josefin Liljeqvist: "It was the greatest of love stories", Josefin berättar om kärlekshistorien på unt.se/kultur

Påvel Snickares gränd 3: Lovisa Axellie: "Inte en dag för tidigt" och Agnes Wåhlund: "Red mask"

Smedsgränd 3: Olga Palchevskaya: "Boat on Fyrisån"

S:t Persgatan 6: Martina Bjerby: "Rumours" och Stephanie Abdallah: "Knowledge pool"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!