Fyrisbiografen prisas på Venedigfestivalen

Ett alldeles nyinstiftat internationellt pris delades ut till Fyrisbiografen på lördagskvällen på filmfestivalen i Venedig.

1 september 2018 18:00

– Det är så nära ett Guldlejon man kan komma som en liten biograf. Det är också oerhört hedrande att få detta pris bland alla Europas kvalitetsbiografer, säger Olle Agebro, ordförande i föreningen Fyrisbiografen.

Han har fått ta emot priset under lördagskvällen, 1 september, på det anrika Hotel Exelcior på Lido, ett centrum för Venedig filmfestival.

Själva priset, Europa Cinemas Innovation Prize, är alldeles nyinstiftat av organisationen Europa Cinemas. Det är ett nätverk för distribution av europeisk film och tusen biografer från hela Europa är medlemmar. Priset ska gå till den som arbetar innovativt med att utveckla biografupplevelsen och det har alltså skett på Fyrisbiografen i Uppsala.

– Vi har sedan en tid haft ett publikarbetsprojekt tillsammans med Svenska filminstitutet och vi tog hjälp av en konsultbyrå. De föreslog att vi skulle lämna tankarna på att vi drev en mer än 100-årig biograf och istället planera som om vi skulle starta ett helt nytt bolag. Hur kunde vi förbättra vår produkt, och vad ville egentligen användarna, biopubliken ha? vi frågade dem.

Bland 30 – 40 projektkomponenter, där bland annat en renovering av lilla salongen och ett förenklat biljettbokningssystem ingår, lyckades biografen öka sina besökare med 50 procent 2017 jämfört med året före. Något som tydligen imponerat på prisjuryn.

– Prissumman på 100 000 kronor är ett bra tillskott för en liten biograf. Nyligen hade vi premiär för stickbio, där man kan handarbeta med filmen pågår. Vi har flera liknande koncept att sjösätta under hösten, säger Olle Agebro.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe