Emma Frans är doktor i epidemiologi och arbetar på Karolinska institutet. Hon skriver vetenskapsartiklar i Svenska Dagbladet där hon med humoristisk udd vill ta död på halvsanningar och myter som cirkulerar på nätet. I sitt sommarprat hoppas hon kunna klargöra hur desinformation är något som rör oss alla.
– Jag kommer att prata om hur vi i dag lever i en värld med extremt mycket information, där mycket inte är helt sant. Vi tar lätt till oss desinformation för att bekräfta vår världsbild eller få oss att känna att vi tillhör gruppen. Vi måste alla jobba med oss själva, säger hon.
Hennes eget vetenskapsintresse härrör från uppväxten i Uppsala. Hon beskriver sina föräldrar som den äldre generationens psykologer.
– Jag blev tidigt intresserad för människan och kroppen, men till skillnad från mina föräldrar började jag intressera mig för det mätbara. Jag ville bort från det flummiga, säger hon.
I dag har hon dock en annan syn på de olika forskningstraditionerna.
– Tonårsrevolten är över. I dag läser jag mycket filosofi och psykologi. Jag anser fortfarande att människan är en produkt av sina celler men att vi inte är helt rationella och kanske behöver religion och myter att samlas kring, säger hon.
När hon blev tillfrågad om hon ville sommarprata fanns det inga tvivel.
– Det är en stor ära. Jag kan inte förstå hur man kan tacka nej. Jag är den typ av ovanlig forskare som vill nå ut, säger hon.
Emma Frans har gjort sig ett namn på yrkesmässiga meriter. Men sommarpratet som format kräver ofta igenkänning och ett personligt tilltal för att engagera lyssnaren.
– Många kör vaggan till graven-narrativet. Jag kommer också att vara personlig, även om fokus är på mitt arbete. Det jag har att säga är mer intressant än den jag är, säger hon.
Hon brukar själv lyssna på Sommar i P1.
– Sommar i P1 stod på i sommarstugan när jag var liten. Det är som Kalle Anka på julafton, sill på midsommar eller Allsång på Skansen. Och nu går det otroligt bra för Sommar i P1. I en värld där allt går så snabbt tror jag att de här återkommande inslagen mer än någonsin erbjuder en trygghet för människor, säger hon.
Bland hennes egna favoriter finns Erik Nivas, Agnes Wolds och Fredrik Wikingssons sommarprat.
– Jag gillar både hjärta och hjärna, och försöker själv att jobba efter det. Hjärna är viktigt för att det ska bli intressant, men hjärta gör det fantastiskt.