Underhållande dokumentär

Tonåringar är sig lika - även i Ouagadougou. I "Ouaga girls" får vi möta eleverna på en bilmekanikerskola för flickor i Burkina Fasos huvudstad, som försöker koppla grepp om sina drömmar.

25 augusti 2017 06:00

Det finns många fördomsfulla skildringar av Afrika. Folkmord, korruption, sjukdom och svält bildar fond åt berättelser om barnsoldater, gruvslavar och galna despoter. Också när kontinenten skildras i ett positivt ljus blir det ofta schablonartat. Som bilden av den afrikanska skolflickan: med prydligt flätat hår och nystruken skoluniform, full av vetgirighet och tacksamhet över möjligheten att få studera.

Skolflickorna i Theresa Traore Dahlbergs dokumentär "Ouaga girls" är målade med en annan pensel, långt bortom klichéerna. Eleverna på bilmekanikerskolan för unga kvinnor i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou är ömsom flitiga, ömsom lata. De slumrar till i skolbänken – till lärarnas förtret – och överväger tjurigt att hoppa av strax före examen för att göra "något kul". De beter sig helt enkelt som helt vanliga tonåringar.

Vi får följa dem under deras sista skolår, i slitet med att restaurera gamla karosser och i livet utanför skolan. Här finns Marthe som drömmer om att bli sångerska, Mounira som slits mellan äktenskapets förpliktelser och en längtan efter självständighet, Chantale som gömmer sin smärta och osäkerhet under en kaxig yta. De har inte själva valt att bryta mot normer (i ett land med 52 procents ungdomsarbetslöshet tar man de chanser som ges) men upptäcker att de gillar att sitta i förarsätet _ både bildligt och bokstavligt.

Theresa Traore Dahlberg har rötter i Burkina Faso och Sverige, och tillbringade själv sina tonår i Ouagadougou. Kanske är det därför som både staden och flickorna skildras med alla sina motsägelser, med glittriga ballerinaskor till de klarblå arbetskläderna. Genom små subtila berättarknep ger hon också publiken glimtar av landets historia och dess omvälvande samtid.

Resultatet är en poetisk och underhållande dokumentär som skimrar i tonårslivets alla nyanser. (TT)

Dokumentär

Ouaga girls

Regi: Theresa Traore Dahlberg

Premiär: 25 augusti 2017

Speltid: 1 timmar 23 minuter

Censur: 7 år

Fyrisbiografen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!