Tvåan bättre än ettan

Karin Svensson ser en uppföljare bättre än ettan.

28 april 1916 13:08

Tjejerna tar över i uppföljaren till collegekomedin "Bad neighbours" - en film som har plats för både skarpa samhällskommentarer och trött drogromantik.

För två år sedan kom collegekomedin "Bad neighbours". Historien om de nyblivna föräldrarna Mac och Kelly som får en stökig studentförening som grannar blev positivt mottagen av två skäl, a) den var kul och b) Seth Rogen och Rose Byrne spelade Mac och Kelly som två människor av kött och blod i stället för tröttsamma man och hustru-stereotyper.

Nu kommer "Bad neighbours 2", och för en gång skull känns uppföljaren faktiskt fräschare än originalet. För den här gången är det inga grabbiga frat boys som flyttar in i grannhuset, utan en nystartad tjejförening. Förstaårsstudenten Shelby (Chloë Grace Moretz) gör uppror mot regeln att det bara är killföreningarna som får ordna fester (!) och startar en alternativ studentförening för tjejer som vill festa på egna villkor.

Men för Kelly och Mac, som försöker sälja sitt hus, spelar det förstås ingen roll om det är korkade killar eller coola tjejer som kräks på gräsmattan. De måste bort, och paret har ett hemligt vapen: sin forna granne och nemesis Teddy (Zac Efron), som har svårt att anpassa sig till tillvaron efter studentlivet.

Regissören Nicholas Stoller är en av bromancekungen Judd Apatows adepter, och precis som Apatow gör han filmer som kombinerar utflippad humor (inklusive en hel del äckelscener) med mänsklig värme och smarta samtidsobservationer. "Bad neighbours 2" innehåller en rad ingredienser som man (sorgligt nog) inte väntar sig från en collegekomedi: HBTQ-kärlek men ingen homofobi, träffsäkra kommentarer kring våldtäktskultur och medelålders kvinnor utan botoxpannor.

Tyvärr blir det lite segt under den sista halvtimmen, och den ständigt återkommande haschromantiken är minst sagt sövande. Men för det mesta känns filmen som ett varsel om en ljusnade framtid för studentlivet på vita duken. Inte minst när Teddys kompis Pete refererar till den gamla regeln bros before hoes (bröder framför horor), och får svar på tal från en försiktigt reformerad Teddy: Kalla dom inte horor - det är inte coolt längre.

Film

Bad neighbours 2

Regi: Nicholas Stoller

Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!