Stillers bästa film hittills

Daniel Åberg både roas och imponeras av Ben Stiller i komedin "The secret life of Walter Mitty".

22 januari 2014 14:37

Walter Mitty lever ett färglöst liv. Han har aldrig rest någonstans, aldrig gjort något spektakulärt. I 16 år har han träget gått till arbetet i källarregionerna på tidskriften Life, som vårdare av allt mer sällsynta fotonegativ.

Men Walters dagdrömmar sker i technicolor, bombastiska äventyrsmattor med honom själv i huvudrollen. När så Lifes pappersupplaga ska läggas ner och hans jobb hotas i samma veva som han förälskar sig i nyanställda Cheryl (Kristen Wiig) får dagdrömmarna frispel. I ett desperat försök att visa sig duglig för arbetsledningen och modig för Cheryl ger han sig av på ett Forrest Gump-liknande äventyr som innefattar slagsmål med hajar utanför Grönland, flykt undan isländska vulkanutbrott och bergsklättring i Afghanistan – allt för att hitta en gäckande naturfotograf (Sean Penn) och dennes försvunna negativ.

"The secret life of Walter Mitty" är Ben Stillers bästa film hittills, både framför och bakom kameran. Stiller har alltid haft en fallenhet för att skildra lågmälda, undanskuffade personer lätta att ömma för, men han har aldrig tidigare vågat låta komedin stå tillbaka så mycket till förmån för rollfigurens egna inneboende kvaliteter.

Därmed inte sagt att "Walter Mitty" inte är rolig, för det är den ofta, även om Kristen Wiigs talang påområdet borde ha utnyttjats mer. Men det sprakande visuella till trots (miljöerna är genomgående fantastiska) finner jag filmen rogivande på ett sätt jag inte förväntat mig. Ett något för sockersött slut drar visserligen ner helheten en aning, men slutsatsen blir ändå att "The secret life of Walter Mitty" landar som en mycket positiv överraskning.

Film

The secret life of Walter Mitty
Regi: Ben Stiller
Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Åberg