Stereotypt men lovande

Caroline Hainer ser en ljusning i en annars låst genre.

26 juli 1916 12:34

Inga kan festa lika hårt som bröderna Dave och Mike. Eller jo, deras bröllopsdejter som hittat dem via en annons på Internet kan. Hur ska den här helgen sluta? Det vet vi såklart redan eftersom vi har sett amerikanska festfilmer förut. Här är alltså en till.

"Mike & Dave need wedding dates" följer en lång amerikansk komeditradition som visar att för partyprissar och vuxna barn nås mognad och ansvarstagande endast genom pinsamheter, berusning och eventuellt också nakenhet i en formell och opassande situation. Samt en romans.

Enligt samma psykologiska modell får vi också gång på gång lära oss att en ansvarstagande medborgare däremot måste lära sig att släppa loss lite ibland. Bli superfulla och göra galna saker utan att tänka på konsekvenserna: ta ecstasy, släppa ut hästar och stolt exponera skrevet.

Charmtrollet Zac Efron, som nyligen syntes i "Dirty Grandpa", en komedi med exakt samma budskap, har nu officiellt tagit över stafettpinnen från frat pack-komiker som Will Ferrell, Owen Wilson och Vince Vaughn när det gäller att gestalta den unga barnrumpan med grumlat omdöme, men med hjärtat på rätta stället.

Han bär upp rollen bra eftersom han besitter både komisk tajming och sympatisk utstrålning. I "Mike & Dave need wedding dates" får han användning för båda.

Handlingen är enkel: pappa säger åt bröderna Dave (Zac Efron) och Mike (Adam Devine) på skarpen inför systerns bröllop på Hawaii. De måste ta med sig varsin respektabel dejt. Annars är de inte välkomna eftersom historien visat att de festar så hårt på familjesammankomster att det sabbar för alla. Med en respektabel dejt borde de kunna hålla sig i skinnet. Okej, säger bröderna och lägger ut en annons på nätet.

Trots den traditionella komedimodellen är det tjejerna som festar hårdast. De överglänser killarna totalt, överglänser i fråga om vulgariteter och svineri vilket bådar gott för utvecklingen av den amerikanska festkomedin. Kanske kan vi äntligen se fram mot lite förnyelse?

För mig är inte de bästa skämten de övertydliga eller pinsamma (som brottningsmatchen i ångbastun och den akrobatiska nakenmassagen) utan de mer subtila. Som att Zac Efron har en t-shirt som det står "BANANAS" på. Förklaringen (det finns en sådan!) kommer först flera scener senare. Det ger hopp om en annars så tröttkörd filmgenre.

Film

Mike and Dave need wedding dates

Regi: Jake Szymanski

Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!