Stark berättelse om könsbyte

Karolina Bergström ser ett gripande drama med fokus på kön.

2 februari 1916 13:27

Redan det anslående introt med böljande danska kustlandskap anger tonen för ”The Danish girl”, och på den vägen fortsätter det. Färgstarka konstnärsmiljöer, puttinuttiga Köpenhamnsgator och välskurna klänningar att dö för löper som ett pärlband genom handlingen. Men ”The danish girl” är nu inte bara ett välsytt skådespel för ögat. Framför allt är filmen baserad på den sanna och banbrytande berättelsen om Lili Elbe, den första kända personen i världen att genomgå en könskorrigering, och en livsviktig påminnelse i sig om den historiska kampen för rätten till sin egen kropp och sexualitet.

Lili, här spelad av Eddie Redmayne, föds alltså som Einar Wegener och lever i mitten av tjugotalet ett etablerat köpenhamnskt konstnärsliv med likaledes målande hustrun Gerda (Alicia Vikander). Men mitt i konstkarriären och stressen över att det önskade barnet aldrig kommer, är det något som skaver hos Einar, och som inte törs komma fram.

Inte förrän han en dag i brist på kvinnfolk får stå modell för Gerda i skira silkesstrumpor och frasande klänningstyg. Där och då föds Lili, och hennes offentliga debut på en konstnärsbal är lika nervkittlande pirrig för publiken som den är för Lili själv.

Scenen där Lili/Einar för första gången ser - verkligen ser - sin felaktiga kropp i spegeln är hjärtskärande, inte minst med tanke på den tidsepok berättelsen utspelar sig i. För här kallas det Lili är och vill bli för perversion och schizofreni istället för transsexualitet, något man gärna kurerar med höga doser radioaktiv strålning eller tvångströja och inspärrning, och att korrigera ett felaktigt kön har fram tills dess varit okänd och skrämmande mark.

Men liksom verklighetens Lili får filmens huvudkaraktär så kontakt med en läkare som inte räds att prova nya banor, även om ingen beträtt dem förut. Gerdas helhjärtade stöd för sin man genom hela processen både värmer och är beundransvärt, särskilt med tanke på den make som drar sig tillbaka i samma takt som Lili kommer fram mer och mer.

”The danish girl” har redan fått ta emot viss berättigad kritik från hbtq-röster för att inte låtit en transsexuell skådespelare gestalta Lili. Men om nu någon icke-transsexuell ändå ska spela Lili är det helt klart Eddie Redmayne, helt lysande i sin roll och välförtjänt Oscarsnominerad för bästa manliga (!) huvudroll. Och alldeles visst behövs det fler filmer som denna, ända tills rätten till den egna kroppen blir ett fundament världen över.

Film

The Danish girl

Regi: Tom Hooper

Royal

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!