Stämningsfull thriller

Björn G Stenberg ser en stämningsfull thriller med en duktig Liam Neeson.

15 oktober 2014 13:54

Genrer som thrillers brukar sällan få ta den tid de behöver för att etablera sina karaktärer. Allt måste göras fort och helst ska det vara fullt med action. Så är det inte när Scott Frank regisserar ” A walk among the tombstones”. Han är ju annars förtjust i lite mera fart, som när han gjort ”the Wolverine” och ”Out of sight”. Fast ”Minority report” var ju förstås något annat, där han fick ut det mesta av Tom Cruise.

Här står den neddekade expolisen och privatdeckaren Matt Scudder i centrum. Han kämpar med sitt alkoholmissbruk och demonerna från när han av misstag sköt en åskådare av misstag. En lokal knarkboss söker hans hjälp för att ta reda på vem som kidnappade och mördade hans fru. Scudder finner ett samband med andra brott och när ytterligare en kvinna kidnappas slåss han mot klockan för att rädda henne.

Liam Neeson är förstås bra som vanligt, även om han numera ofta får spela långt under sin förmåga. Han skapar stadga runt sin karaktär och man bryr sig, även om han är en skit i övrigt. Den drygt 60-årige skådespelaren vet vilka nerver han ska spela på. Det gör också en annan britt. Den hälften så gamla Dan Stevens må ha skrivit ut sig från just påbörjade ”Downton Abbey” men han är aktuell här och i en annan av dvd-premiärna här nedan, ” Summer in february”. Hur som helst är han bra som slemmig skurk, liksom flera av birollerna förgyller, inte minst Brian Bradley som pojken Scudder tar hand om.

Visst, ”A walk among the tombstones” är ingen Oscarkandidat, men jag gillar stämningen och miljöerna. Scott Frank är bra på sådant och han lyckas förvalta Lawrence Blocks romanthriller på ett bra sätt.

Film

A walk among the tombstones

Regi: Scott Frank

Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!