Psykologiskt rävspel

Ovanlig skildring av konflikten mellan Israel och Palestina.

28 oktober 2014 11:20

Omar är en ung palestinier som bakar bröd på dagarna och är aktivistisk frihetskämpe på kvällarna. Tillsammans med ett par barndomsvänner övar han på att skjuta med gevär i skogen, samtidigt som han också upprätthåller ett hemligt förhållande med Nadia, syster till en av kamraterna. Hon bor på andra sidan muren, alltså den höga separationsmur som israelerna satt upp på Västbanken och Omar riskerar sitt liv nästan varje dag när han tar sig över den för att träffa henne.

När han och vännerna väl gör slag i saken och genomför ett attentat mot den israeliska militären blir konsekvenserna hårda. Omar blir fängslad, vilket blir starten på ett intrikat spel av misstro och paranoia.

Hur kunde han släppas så snabbt? Blev han verkligen rekryterad som informatör av israelerna? Och vem är det i så fall han spionerar på? Rykten far fram genom de olika palestinska grupperna. Och förhållandet med Nadia, i det hårt kontrollerande patriarkala samhället, blir allt knepigare vilket resulterar i ett förödande triangeldrama.

Det finns många filmer och tv-serier som utspelar sig i den högaktuella regionen just nu men det är trots allt inte så ofta historien berättas ur ett palestinskt perspektiv. Här jobbar regissören Hany Abu-Assad, vars film "Paradise Now" (2005) Golden Globe-belönades och Oscarnominerades, med ganska klassiska typer och situationer. Det mesta av själva intrigen har man sett förr men miljön och den aktuella problematiken, med det psykologiska spelet i en ockuperad stat, gör den ändå unik. Och det är stundtals verkligen medryckande och dramatiskt att följa den hårt pressade Omar, som råkar ut för både fysisk och känslomässig tortyr.

Även den här filmen har blivit Oscarnominerad (2014) och vann dessutom Juryns pris i Cannes i sektionen Un Certain Regard i våras.

Film

Muren (Omar)

Regi: Hany Abu-Assad

Fyrisbiografen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Miranda Sigander