Mer fart i rymden

Elin Dahlman tror att trekkisarna kan bli besvikna men gillar annars.

18 juli 1916 13:29

Nummer tre i den senaste omgången "Star trek"-filmer är den mest actionbetonade hittills. Popcorntuggande äventyrsälskare må jubla, men kommer de inbitna fansen att gilla den nya riktningen?

"Star trek"-fans gick i taket när den första trailern till "Star trek beyond" släpptes i december. För mycket action, var omdömet om den korta snutten som bestod av cirka 700 explosioner dränkta i Beastie Boys gamla 90-talsdänga "Sabotage". De fick delvis medhåll av skådespelaren och manusförfattaren Simon Pegg, som menade att det fanns mer att hämta i filmen, och bad alla trekkies att "ha tålamod".

När filmen nu går upp får vi se om Peggs uppmaning faller i god jord. För "Star trek beyond" är definitivt den mest actionladdade av de tre filmer vi hittills har sett från den JJ Abrams-producerade rebooten, som inleddes med "Star trek" 2009 och följdes av "Star trek into darkness" fyra år senare.

Men "Fast & furious"-regissören Justin Lin styr i land det hela med hedern i behåll. Detta trots en lång startsträcka där kapten Kirk (Chris Pine) lider av en ledarskapskris och, än en gång, grubblar över sitt öde.

Ett nytt uppdrag får honom på andra tankar. Den här gången ställs Enterprise och dess besättning inför oerhörda prövningar - och ännu en genomusel skurk (Idris Elba).

Det finns en motsättning i "Star trek beyond" som Lin har svårt att hantera. Samtidigt som filmen har en mer lättsam ton än exempelvis "Star trek into darkness", så hägrar katastrofen i fler scener än någonsin.

Det här avspeglas inte direkt i skådespelarnas agerande. Kanske är Kirk, Spock, Uhura, Chekov och Sulu så pass luttrade vid det här laget att potentiell dödsfara inte väcker mer än ett höjt ögonbryn? Här är det tur att den notoriske cynikern Bones (Karl Urban) finns till hands för att skaka om i det stela sällskapet med buttra _ men roliga _ oneliners.

Visuellt är det tjusigt, men även här finns en konflikt mellan den episka tonen och handlingen, som spelar mer på primitiva teman som hämnd och svek.

Paramount ska ha gett grönt ljus för en fjärde film. Om serien fortsätter att hålla samma nivå som den har gjort hittills är det ett gott besked för popcornpubliken. Frågan är om hängivna trekkies håller med.

Film

Star trek beyond
Regi: Justin Lin
Spegeln & Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!