Lysande tysk film

Björn G Stenberg ser en fascinerande film och lovar sig själv bot och bättring.

30 september 2016 06:05

Vad gör vi med våra liv? Speciellt i denna tid av globalisering på gott och ont. Produktionen flyttas runt till synes utan större problem för storföretagen men människorna tar inte lika obehindrat till sig samma strategi. Tyska regissören Maren Ade har en tes om att en del människor i stället lever sig in i ett slags företagskultur. Ser bara på den danska serien ”Follow the money” som visas på SVT just nu, det är samma tänkande.

En som lever i det är Ines Conradi, 30 plus, som har ett prestigejobb i ett stort multinationellt företag. Hon går på i karriären och märker knappt att livet går på, och förbi. En dag när hon är på affärsresa i Bukarest kommer hennes pappa Winfried på besök. Hans hund har dött och han har hoppat av sitt jobb som pianolärare. Han mår inte särskilt bra. Nu vill han prata med Ines om vad som är viktigt i livet så att hon inte bara låter gå obemärkt förbi.

De har länge haft dålig kontakt och besöket blir inte särskilt lyckat. Ines har fullt upp och Winfried åker därifrån. När Ines går ut med kollegerna på restaurang på kvällen blir de erbjudna champagne av en livlig och lite påflugen figur. Denne presenterar sig som Toni Erdmann, livsstils coach. Efter ett tag känner Ines igen honom som sin far. Denne har alltid varit en skojfrisk person och nu tar han sin roll på allvar. Han dyker upp i olika sammanhang och tar över situationerna. Gradvis når han fram till dottern och hon börjar fundera över vad hon egentligen håller på med.

Även om det här handlar om en karriär i den högre skolan kan man känna igen sig i mycket: den extrema uppkopplingen, att var ständigt på, all ”fomo” (fear of missing out) som vi måste hantera, att var ständigt tillgängligt.

Maren Ade skildrar detta i en tragikomisk version. Hon visar det absurda i många situationer och klär av människan naken – i fler fall bokstavligt. Här finns många dråpliga situationer, inte minst i de kulturkrockar som ”coachen” Toni sikapar. Höjdpunkten blir Ines födelsedag dit hon bjudit in sina kolleger och chefer. Efter att hon helt tröttnat på att inte kunna dra upp blixtlåset i klänningen tar hon emot naken och får gästerna att göra detsamma.

Tillsammans med den drastiska och underfundiga humorn är det en berättelse om en far som vill rädda sin dotter. Och sig själv. Samspelet mellan Peter Simonischek och Sandra Hüller är suveränt, båda spelar sådär självklart som bara stora talanger kan.

Se filmen, den kan förändra ditt liv. ..

Film

Min pappa Toni Erdmann (Toni Erdmann)

Regi: Maren Ade

Fyrisbiografen & Royal

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!