Humoristisk spökfest

Karolina Bergström ser en fartfyllt rolig "Ghostbusters" med en rejäl dos kvinnlig vänskap.

22 juli 1916 14:07

Grönslemmig spökjakt, mysiga New York-miljöer och ett gäng lysande komedienner – vad kan gå fel? Inte mycket, vilket också denna lyckade ”Ghostbusters”-reboot signerad ”Bridesmaids”-regissören Paul Feig visar. Efter att tanken på en uppföljare till 1984 och 1989 års filmklassiker stötts och blötts i decennier blev det så Feig som fick äran att regissera en omstart av hela spöksagan, vilket förmodligen var lika bra då det tidigare ”Ghostbusters”-gänget sedan länge tröttnat på alla produktionsturer. Nu dyker de – det vill säga bland annat Dan Aykroyd, Bill Murray och Sigourney Weaver – istället upp i varsin klädsam cameo.

Här är alltså, för den som nu råkat missa det, den strävsamma spökjägarligan av kvinnligt kön vilket redan fått skaror av manliga kommentatorer att gå i veritabel näthatsbrygga. Synd för dem, för ”Ghostbusters” anno 2016 är två timmar välproducerad, kul och smart humoraction, där specialeffekterna är precis sådär lagom lökiga för att passa in i konceptet. Dessutom blir man glad av att se en film som så lekande lätt ror hem den så kallade A-märkningen (det vill säga att två namngivna kvinnor ska prata med varandra om något annat än män).

I "Ghostbusters" stöter den aspirerande Columbia-professorn och fysikern Erin (Kristen Wiig) på problem när en bok om paranormala aktiviteter hon tidigare skrivit tillsammans med spökforskaren Abby (Melissa McCarthy) blir allmänt känd. Påpassligt nog får de båda, inklusive Abbys übercoola medhjälpare Holtzman (Kate McKinnon) – vars gultonade glasögon inklusive overall undertecknad redan hoppas på som nästa modetrend – dock snart tillfälle att testa sina spökkunskaper när paranormala fenomen börjar dyka upp lite här och där i staden. Det visar sig nämligen att en hunsad hotellvaktmästare roat sig med att öppna porten till det okända, med total spökapokalyps som mål.

Där de gamla ”Ghostbusters”-filmerna på sina ställen kunde vara överspänt grabbiga är det här en annan, lite smartare humor som dominerar, som när Abbys första sloganförslag till spökgänget blir "If you see something, say something" vilket även råkar vara den amerikanska statens antiterroristslogan. ”Thor”-Chris Hemsworth visar sig dessutom vara riktigt rolig som teamets manliga bimboassistent, även om det ständiga tjatet om hans utseende känns något tröttsamt. Skönt hade dock varit att slippa castingen av den afroamerikanska komikern Leslie Jones till en något stereotyp roll som gatusmart spärrvakt, tillika gängets fjärde spökjägare.

Det har florerat tweets om att den nya ”Ghostbusters”-filmen skulle förstöra vissa manliga individers barndom. Desto roligare då för dagens unga tjejer, som förhoppningsvis inte vill något hellre än att spänna på sig en fet partikelaccelerator och dra på spökjakt med bästa väninnorna efter att ha sett Feigs feta version.

Film

Ghostbusters

Regi: Paul Feig

Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karolina Bergström