Härligt för de minsta

Björn G Stenberg tar fram minstingen inom sig och njuter av lagom farlig barnfilm.

1 oktober 2014 08:21

Även de allra minsta kan längta till spännande bioupplevelser. Linda Hambäcks & Marika Heidebäcks filmatisering av Lena Sjöbergs Augustprisnominerade bok ”Tänk om. ..” är en lyckad sådan. Här finns lagom utmanande berättelser om fantasifyllda resor och fantastiska äventyr. Och ett hyllande av relationer mellan små och stora.

När Stora Kanin och Lilla Kanin är ute och betar i skymningen smyger räven i faggorna och höken glider hotfullt ovan dem. Men Lilla Kanin känner sig trygg då hens stora vän vet hur man skyddar sig. Och Räven är så klumpig att hen röjer sig. Den Stora grisen förklarar för den Lilla grisen att denne ska aktat sig för Nilssons Slakteribil. Getingarna och myggorna är lite trötta på att hela tiden bli bortschasade när de bara vill vara med och leka.

Linda Sjöbergs berättelser är fulla av oväntade vändningar och samtidigt som de inte väjer för svärtan är de varma och lekfulla, och förmedlar längtan efter närhet. Teckningarna är förment enkla, med smak av papperssilhuetter, men originella och effektiva. Sjöbergs bilder har lyfts varsamt och kärleksfullt till sin animerade form.

Martin Östergren har skrivit musiken som inte har så få likheter med Jojje Wadenius hyllade kultklassiker ”Godá godá”. Wadenius finns faktiskt med bandet som spelar också. Nina Persson (ex-Cardigans om någon glömt) sjunger och berättar fint.

”Tänk om. ..” är en film som jag älskat om jag varit i ännu mer rätt ålder.

Film

Tänk om. ..

Regi: Linda Hambäck & Marika Heidebäck efter Lena Sjöbergs bok

Fyrisbiografen & Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!