Hade kunnat bli bättre

Det har sagts att historien bygger på verkliga händelser, om än rejält friserade. Det här är berättelsen om dem.

4 januari 2016 13:37

Herman Melville gav ut sin klassiska roman"Moby Dick" 1850. Historien om den hämnande vita valen har kallats ett amerikanskt nationalepos. Det har sagts att historien bygger på verkliga händelser, om än rejält friserade. Det här är berättelsen om dem.

År 1821 var valoljan lika het, bildligt och bokstavligt, som "vanlig" olja blev senare. Det fanns stora pengar i industrin och mäktiga konsortium sände ut mer eller mindre välutrustade valfångstfartyg på årslånga resor. En stor del av dem startade sin resa i Nantucket och så gör skeppet "Essex". Ombord finns ett antal veteraner, en skicklig förstestyrman och en grön kapten som redan från start ligger i luven på varandra. Efter att ha förlorat lasten i en storm bestämmer de sig för att ge sig ut på okända vatten efter att ha hört berättelser om en jätteflock valar. Väl där stöter de på en ärrad och aggressiv vit kaskelot. ..

Mångsidige Ron Howard har gjort en habil film av detta. Med den teknik som finns tillgänglig lyckas han få actionscenerna att se verkliga ut vilket gör att filmen fungerar. Det är bitvis högt tempo och bitvis tyvärr riktigt segt.

Man får en hygglig bild av hur det kunde ha varit på den tiden, med många otäcka detaljer. Det finns också glimtar av ett miljötänk där människans högfärd och girighet ställer till det. Det är svårt att engagera sig i jakten på dessa magnifika och utrotningshotade djur. Oftast tänker man "heja Moby!"

Chris Hemsworth har också sin vanliga självgoda hjältelook så man direkt ska förstå vem som är störst, bäst och vackrast. Han tar på något vis fokus från själva historien vilket är synd. Brendan Gleeson, Benjamin Walker och Cillian Murphy försöker täcka upp. Hade kunnat bli betydligt bättre.

Film

In the heart of the sea

Regi: Ron Howard

Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn G Stenberg