Gentlemannaspioner räddar världen

Kjell Vowles hade gärna haft roligare.

27 januari 2015 10:35

Eggsy har växt upp med sin mamma och sin våldsamma styvfar i en nedgången del av London. Hans biologiska pappa dog under ett uppdrag för ”Kingsman”, en topphemlig och otroligt brittisk säkerhetsorganisation som är mer hemlig än CIA och MI6. Organisationen håller ögonen på Eggsy (Taron Egerton). Även om han för tillfället är en outbildad, småkriminell förortsunge, så är de övertygade om att han en dag kan bli en gentlemanna-agent som sin far.

Första uppdraget efter att Eggsy har klarat den Hunger Games-liknande selekteringsprocessen är ingenting mindre än att rädda världen. En galen telefonmiljardär planerar nämligen att förhindra den globala uppvärmningen genom att utplåna större delen av mänskligheten.

”Kingsman” är löst baserat på ett seriealbum med samma namn, och det är mycket av actionserierna som lyser igenom här. Det är superhjältar och bisarra skurkar, teknikfetischism och löjligt mycket våld. Det är lika mycket action som komedi, och det finns inga som helst pretentioner att göra något annat än att underhålla för stunden.

I bland går det att komma ganska långt med det. Finska ”Iron Sky” – som handlar om månnazister – är ett bra exempel på när en absurd actionhistoria blir rolig, och det går att ana att teamet bakom ”Kingsman” har tittat på både den och engelska ”The World´s End”. Tyvärr lyckas de dock själva inte lika bra, utan det här blir mest en ganska förutsägbar James Bond-parodi. De sista femton minuterna är relativt roliga, men innan dess är det en lång transportsträcka där Colin Firth får visa att han sannerligen är en äkta brittisk gentleman. Trots att han gärna dödar skurkar med sin skottsäkra paraplypistol.

Film

kk

Kingsman: The Secret Service

Regi: Matthew Vaughn

Spegeln & Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Vowles