Gangster, skräck och klubbande

UNT Kulturs filmredaktör Björn G Stenberg gör sitt bästa för att inte somna framför tv-apparaten. Och lyckas ganska bra.

26 januari 2016 13:04

TRE KAJOR

Black Mass

Thriller. Det bästa med biografiska ”Black Mass” är Johnny Depps frisyr, så långt från ”Pirates of the Carribean” man kan komma. Historien om gangstern Whitey Bulger som lyckas utvidga sitt brottsimperium under täckmanteln att samarbeta med FBI är bra annars också, även om den aldrig griper tag så där ordentligt, Otäckt våld så det räcker.

 

TRE KAJOR

Sensoria

Skräck. Regissören Christian Hallman går efter principen ”less is more” när han gör en småskalig men ganska effektiv skräckis. Lanan Olsson spelar Caroline som efter att förlorat allt tar sin tillflykt till en ny lägenhet. Där känner hon att något är efter henne, hon är inte ensam i denna skrämmande omgivning. Skickligt om än klichéfyllt.

 

TRE KAJOR

Experimenter

Drama. År1961, efter att ha sett Alfred Eichmann bedyra att han bara följt order, gör psykologen Stanley Milgram sina berömda och ifrågasatta experiment om hur långt försökspersoner är villiga att gå för att vara till lags. Det är en skrämmande och intressant tanke fortfarande. Med Taryn Manning, Winona Ryder och Peter Sarsgaard.

 

TRE KAJOR

Infinitely Polar Bear

Drama. Maya Forbes har med fingertoppskänslig regi fått detta drama om en bipolär pappa som inte vill något heller än att var med sin familj att bli både gripande och befriande. Mark Ruffalo är mycket bra i den rollen liksom Zoe Saldana som hans hårt prövade fru. Inte minst är också barnen fint fångade i sina roller.

 

TRE KAJOR

Trainwreck

Komedi. Amy Schumer har själv skrivit manus och Judd Apatow regisserat. Det handlar om Amy (!) som är den eviga ungmön, livrädd för att binda upp sig. Hon ändrar sig förstås, detta är ju film. Roligt på vägen och befriande schablonfritt. Schumer vet hur man tar ut det mesta ur sin karaktär och har god hjälp av Bill Hader.

 

TRE KAJOR

No escape

Actionthriller. En amerikansk familj kommer till nytt jobb i Sydostasien. Väl där bryter en våldsam statskupp ut och de måste fly för sina liv, guidade av en suspekt engelsman. Bra action med otäck verklighetskänsla. Lake Bell, Owen Wilson och Pierce Brosnan spelar bra och filmen får till och med in en del kritik mot den ekonomiska politiken.

 

TVÅ KAJOR

Club life

Drama. Johnny är en fattig Brooklyngrabb som jobbar nattetid som limousinechaufför i New York. När aptiten vaknar för det glada livet väcks försöker han slå sig fram som promotor. Det kunde ha blivit en lite annorlunda framgångssaga men det hela stannar på ytan och blir mest som en sightseeing i den glittriga världen.

Film hemma

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!