Gamla sagor i ny tappning

Maria Nyström faller för vargen i Johnny Depps gestalt.

30 mars 2015 08:07

Remakes av de klassiska sagorna har länge varit föremål för filmskaparnas intresse. Efter den nyligen hårt kritiserade Askunge­sagan (eller snarare getingmidjan) är det dags för ytterligare en dramatisering av Bröderna Grimms sagor.

Också här med Askungen i huvudrollen. Men hon är långt ifrån ensam. ”Into the woods” är nämligen en blandning av flera olika sagor. Här möts också Rödluvan, Rapunzel, Jack med bönstjälken samt bagaren och hans fru. Lägg därtill några korkade prinsar, en elak styvmor och hennes döttrar, en styvnackad häxa och en charmerande varg så blir rollistan nästan komplett. Dessutom är filmen iscensatt som en humoristisk musikal.

Ja, det blir mycket av allt. Filmens höga tonläge, den enformiga sången och alla sagotrådar som rullar åt olika håll gör handlingen krystad. Efter de gängse sagorna som vi alla känner till handlingen i så börjar ett slags del två av filmen, där sagornas klassiska sensmoral idisslas.

Men det finns också gyllene ögonblick i den mörka skogen, där större delen av filmen utspelar sig. Och det gäller framför allt rollgestaltningen.

Vem annan än Johnny Depp kan iklädda sig vargens karaktär så att han blir sådär lagomt obehagligt sleezy. Och det utan större åthävor. Men främst är det Meryl Streeps mångfacetterade gestaltning av filmens häxa som imponerar. I henne förvandlas denna kvinnliga nidgestalt även till en omtänksam mor, som lite missriktat gör allt för att skydda sitt barn från världens faror, inklusive de töntroliga prinsarna.

Lägg därtill några stråk av Grimms originalsvärta samt nymodigheter som vänsterprassel och att Askungen skiljer sig så har du helheten på denna sagornas crossover.

Film

Into the woods

Regi: Rob Marshall

Filmstadens

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Nyström