Fluffig superhjälte

Maria Nyström är nöjd med en ovanlig superhjälte.

27 januari 2015 10:35

Hjältar har alltid fascinerat människan. Och i synnerhet superhjältar med överjordiska krafter som Stålmannen, Läderlappen, X-men och Hulken för att nämna några i den aldrig sinande strömmen av såväl gamla som nypåkomna hjältar. Men en uppblåsbar superhjälte av tunnaste gummi är väl knappast något som tidigare skådats på bioduken. Förrän nu.

Låt mig säga det direkt. Det här är en superhjälte som passar en mjukis som mig. Ja, roboten Baymax, som i egentligen skapas som sjukvårdare men som senare uppgraderas till karateexpert i kolfiberkallingar, är nog en hjälte som charmar de flesta.

Men Baymax är inte ensam. Tillsammans med filmens huvudperson, den föräldralösa pojken och tillika supergeniet Hero, samt ett gäng tekniknördar från stadens universitet, bildar han superteamet “Big Hero 6”.

För lika mycket som det finns superhjältar finns det naturligtvis också en superskurk. I det här fallet en “snubbe i kabukomask”, som gänget uttrycker det och som dessvärre inte skyr några medel för att komma åt Hiros geniala uppfinning microrobotarna.

De är också en del av anledningen till att Hiros storebror Tadashi, Baymax skapare, dödas. För ibland blir inte livet som man tänkt sig, som Hiro formulerar det i filmens slut. Hiros sorg efter broderns död är fundamental – men också hämndlysten, vildsint och blind. Lyckligtvis klarnar Hiros blick efter hand. Mycket tack vare Baymax oövervinnerliga hjälpsamhet eller goda hjärta som man nog skulle kalla det om det inte vore för det faktum att Baymax är en robot. För var det verkligen hämnd som Tadashi önskade, han som bara ville hjälpa mänskligheten?

Naturligtvis inte, vilket Hiro också inser. För sanningen är aldrig så endimensionell som den ofta framstår i hjältefilmer. Hitta nya perspektiv uppmanar Hiro sina kompisar i kampen, något som också hela den här filmen är ett bevis på.

Det blir ett slags katharsis mitt i alla de uppsluppna skämten, spänningen och den charmiga mixen av västerländsk och österländsk kultur. Det går inte att säga annat än att skaparna, med filmsuccéer som ”Frost” och ”Trassel” bakom sig, har gjort det igen. “Big Hero 6” är dessutom mycket välförtjänt redan Oscarnominerad i kategorin Bästa animerade film.

Filmens lilla humoristiska epilog, som kommer efter eftertexterna, understryker ytterligare filmens kvalitet. Här avslöjas att gänget rika slacker och tillika lustigkurre, Fred, han som vänder kalsongerna ut och in och bak och fram för att utnyttja dem maximalt, är den verklige Stålmannen. Bara så ni vet!

Film

kkkk

Big Hero 6, 3D

Regi: Don Hall & Chris Williams

Spegeln & Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Nyström