Finstämt och osentimentalt

Elin Dahlman ser en en finstämd, osentimental skildring av manlig vänskap och väntan på döden.

23 september 2016 06:00

Två gamla vänner tar farväl i "Vänner för livet". Skådespelaren Julián (Ricardo Darín) ska dö, och han är förberedd. Cancern äter obönhörligt upp honom inifrån, men cellgifter, sjukhussängar och långsamt förfall tilltalar honom inte. Därför har han beslutat att avbryta all behandling och göra det mesta av sin sista tid i livet.

När Juliáns gamle vän Tomas (Javier Cámara) överraskar honom på tröskeln i Madrid blir Julián först misstänksam. Han tror att hans kusin Paula (Dolores Fonzi), som inte sympatiserar med hans planer, kallat in Tomas från Kanada för att övertala Julián att återuppta behandlingen.

Helt fel ute är inte Julián, men Tomas kommer ganska snart på andra tankar. Vistelsen förvandlas till en resa där de båda vännerna finner stöd hos varandra, upptäcker nya sidor av livet _ och av sig själva.

Så mycket mer handlar inte "Vänner för livet" om, men regissören Cesc Gays finstämda, subtilt humoristiska skildring av en mans farväl till livet och sina närstående träffar ändå rakt i hjärtat. Utan att trampa ned sig i sentimental gegga, som så ofta sker med filmer på temat, fångar den situationens komplexitet _ känslorna av uppgivenhet, sorg och ilska, men också lättnad, förståelse och glädje.

De största invändningarna mot filmen gäller dess formmässiga kvaliteter. Döden som ämne må behandlas med respekt, men för den skull behöver inte kreativiteten tyglas. Ett mer inspirerat hantverk hade varit ett effektivt sätt att baxa "Vänner för livet" över det medelmåttigas gräns.

Filmens absolut största behållning är samspelet mellan de två huvudrollsinnehavarna. Ricardo Darín fyller sin huvudroll med lika delar tyngd och humor, och kompletteras fint av Javier Cámara, som skickligt balanserar hur Tomas å ena sidan tvingas inse att han måste låta vännen fatta sina egna beslut, å andra sidan argumentera för det han själv tror är det rätta. Det är länge sedan de allvarligare stråken i manlig vänskap skildrades lika ambitiöst på film.

Film

kkk

Vänner för livet (Truman)

Regi: Cesc Gay

Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Dahlman