Film för pingstmyset

UNT Kulturs filmälskare Björn G Stenberg guidar genom veckans filmsläpp.

11 maj 1916 08:21

FEM KAJOR

Hemkomsten

Drama. Zhang Yimou har gjort en annorlunda kärleksfilm som utspelas i Kina under och efter Kulturrevolutionen. Den sorgliga berättelsen griper tag om både hjärterötterna och tankarna från början till slut. Suveränt bildberättande och eminenta huvudrollsinnehavare i Gong Li och Chen Daoming som får till den där sällsynta kemin.

FYRA KAJOR

En man som heter Ove

Drama/Komedi. Rolf Lassgård ÄR Ove i Hannes Holms överföring av Fredrik Backmans boksuccé. Det har liksom boken blivit en sorglustig berättelse om hur en ung talangfull man blir en grinig gubbe, fast med ett gott hjärta. Bahar Pars bidrar också till att det här blivit svensk films räddning i år.

FYRA KAJOR

Sådan far, sådan son

Drama. En mycket gripande japansk film om ett par som får veta att deras sexårige son blivit förväxlad på BB. Vad gör man nu? Byter? Skickligt berättat existentiellt drama som lever kvar länge efter sluttexterna. Kore-eda Hirokazu är en av Japans bästa regissörer just nu och det ser man tydligt här.

TRE KAJOR

Walesa

Drama. Som skildring av ett viktigt stycke i nutidshistorien är "Walesa" riktigt bra. Men som porträtt av personen Lech Walesa känns Andrzej Wajdas film något insmickrande och slutar för tidigt, 1989 just som han blev president. Extra intressant med allt som händer i Polen just nu, en del som har rötterna redan här.

TRE KAJOR

Isabelle

Drama. Efter en misslyckad sexdebut får 17-åriga medelklassflickan Isabelle idén att lyxprostituera sig. Det är inte den enda logiska kullerbyttan i François Ozons ojämna film. Å andra sidan är den en välspelad berättelse om en ung kvinnas väg mot frigörelse med en duktig Marine Vacth i titelrollen.

TRE KAJOR

The Shannara Chronicles – Säsong 1

Fantasy. Det bästa med den här fantasy-serien är att kvinnorna får ta stor plats. Alvprinsessan Amberle måste rädda världen och gör det tillsammans med utbygdskvinnan Eretria. Historien är också lite fascinerande då den utspelas långt in i framtiden och hur den kunnat bli post-Tolkien är svårt att säga.

TRE KAJOR

Scouts guide to the apocalypse

Komedi/skräck. Zombies lånar sig till vad som helst så varför inte en skruvad komedi med smak av typ ”American pie”. Lika självklart är det förstås att det är ett par överåriga scouter med stort intresse för sex och droger som ska rädda världen från den epidemi som sveper over den lilla staden. Bitvis riktigt roligt.

Film hemma

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!