Fantastisk barnfilm och onda politiker

25 juni 2014 14:29

4 kajor

Bram med myror i brallorna

Drama. Det är mycket spring i benen på sex-årige Bram, som längtar efter att börja skolan. Det funkar dock inte så bra där för honom och han får en diagnos. Filmen står dock hela tiden på hans sida i denna underbara pärla. Regi: Anna van der Heide och med en underbar Coen van Overdam i huvudrollen.

House of cards – Säsong två

Drama/tv-serie. Det går faktiskt att mjölka ut ännu mer runt Vita huset. Kevin Spacey spelar en totalt ohämmad kongressledamot som gör allt för att bli president, ivrigt påhejad av sin hustru, spelad av Robin Wright. Lägg till Kate Mara och Corey Stoll. Det är ett härligt hänsynslöst manus om människans lägsta sidor i maktens korridorer.

Gilda

Film noir. Det är bara fotot som är svartvitt i denna klassiska film noir från 1946. Den grymme kasinoägaren upptäcker att hans nya hitman (Glenn Ford) redan känner hans nya fru Gilda (Rita Hayworth). Ett rejält genombrott för Hayworth som skrev in sig som tidernas femme fatale här i detta starka drama i regi av Charles Vidor.

3 kajor

American hustle

Drama. David O Russell tar med sig gänget från ”Du gör mig galen!” och skildrar ett par storskojare i slutet av 70-talet, i regi av David O Russell. Det blir mycket hår, urringningar och förmodad tidsanda. Det är underhållande men lite långdraget. Med Christian Bale, Amy Adams, Jennifer Lawrence och Brandon Cooper.

Tiny furniture

Drama. Hon regisserar, har skrivit manus och spelar huvudrollen, Lena Dunham. Alltså ungefär som i hennes hyllade tv-serie ”Girls”. Hon spelar Aura som kommer hem för att knyta ihop sitt tilltrasslade liv (eller o0m det är knyta upp?). Fyndig dialog, udda karaktärer och oväntade vändningar men lite tröttande i längden.

Closed circuit

Thrillerdrama. Två tidigare älskande finner sig motvilligt som försvarare i en mycket komplicerad terroristrättegång. Det är mycket mörkläggning från myndigheterna och svårt att rädda den anklagade, vilken paret tror är oskyldig. Bra samtidspuls, insiktsfull gjord och med bra kemi mellan Rebecka Hall och Eric Bana.

Lego – The Movie

Animerat. Visst är historien oiblnad lika fyrkantig som klossarna, visst är det ohämmad reklamfilm rätt igenom egentligen. Men det är ganska roligt att se den här hjältesagan där den vardagliga Emmet slåss mot tyrannen Lord Business (anar vi lite ironi där?). Blinkningar mot många andra filmer som kanske går barnen förbi, men roligt för vuxna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!