Fängslande fysik

Leonidas Aretakis ser ett respektfullt men konventionellt geniporträtt.

27 januari 2015 10:36

Den som gillar hyllningar av genialiska Cambridge-professorer som övervinner sina begränsningar och utför stordåd mot alla odds har fått en bra start på året. I ”The Imitation Game” fick vi se matematikern Alan Touring knäcka Tysklands krypteringsmaskin Enigma under andra världskriget. Nu får vi lära känna fysikern Stephen Hawking, vars mål var ännu mer anspråksfullt: att finna en enda ekvation som kan förklara allt i universum.

Själv kallar Hawking kosmologin för ”religion för intelligenta ateister”. Inte konstigt att han då dras till den troende Jane Wilde. Snyggt antyds att de kanske sökte efter samma sak men på olika ställen.

Snart efter att de träffats drabbas han av en nervsjukdom som sakta bryter ned hans kropp. Läkarna berättar att han bara har några år kvar. Men kärleken ger honom livsglädje nog att kämpa och han föreläser än i dag.

Kontrasten mellan Hawkings hisnande teorier om universum och hans egen vittrande fysik är sant tragisk. Eddie Redmayne fångar snyggt professorns karaktäristiska lekfullhet trots svårigheterna. Och välkostymerat Oxbridge-mys med cykelturer och socialt obekvämt dejtande är alltid trevligt.

Hawking tänker sig att universum består av tio dimensioner. Biografiska filmer klarar sällan av fler än en. Som så ofta slår respekten inför huvudpersonen över i rädsla att inkludera något som kan skada fysikerns rykte. Dramatiskt intressant material göms undan och kvar blir ett välgjort men konventionellt hjälteporträtt.

Film

kkk

The Theory of Everything

Regi: James Marsh

Royal & Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Leonidas Aretakis