Explosivt utan subsatans

Karolina Bergström hade gärna sett mer av nytillskottet Wonder Woman och mindre av explosioner.

21 mars 1916 08:28

Ett nära nog epilepsiframkallande exposionsbonanza präglar “Batman v Superman – Dawn of justice”, Zack Snyders färskaste tillskott till DC Comics-universat. Här fortsätter ”Man of steel”-regissören med samma särpräglade estetik som i föregångaren – det vill säga slow motion i massor, ögonbedövande specialeffekter och en rejäl dos ”mandom, mod och morske män”-filosofi.

Var det rätt att casta Ben Affleck, här lika utrycksfull som ett flasklock, i rollen som mångmiljonären Bruce Wayne alias Batman? Knappast. Det hade å andra sidan inte heller varit roligt se Christian Bale axla manteln i Snyders version med Nolans episka ”Dark knight”-trilogi i färskt minne. Här träder en ny och inte lika fullt sympatisk Batman fram, till på köpet i tungt draperad skrud som skulle gjort självaste DC Comics-serieskaparen Frank Miller stolt.

Efter att Stålmannen (Henry Cavill) än en gång räddat sin käresta Lois Lane (Amy Adams), denna gång från rebeller i Afrika, ställer senaten honom till svars för de människoliv som kommit i vägen för hans framfart. Batman ser å sin sida och av lätt oklara anledningar Stålmannen som ett hot som måste förgöras. Vad ingen av dem räknat med är förstås att Lex Luthor, här faktiskt genialiskt porträtterad av Jesse Eisenberg, har helt andra planer i görningen.

Stundvis passerar här mer testosteron än på ett Stockholmsderby, och när Stålmannen räddar en ljuvt suckande Lois Lane för sjuttioelfte gången vill man mest av allt ropa ”bryt”! Mer än så ska nog inte avslöjas i förväg, men visst finns här en del överraskningar. Undertecknad hade dock med glädje sett ännu mer av Wonder Woman (Gal Gadot), för trots det bitvis stolpiga gestaltandet blir hennes uppenbarelse som ett vattenhål i öknen i den machobetonade superhjältesagan. Roligt nog får vi hur som helst se mer av henne om drygt ett år, då DC Comics-filmen ”Wonder woman” får premiär.

Gillar man massvis med explosioner inklusive stolsleviterande basljud är lyckan gjord med ”Batman v Superman – Dawn of justice”. Är preferensen däremot en mer humanistisk ton får man nog leta på annat håll. Med det sagt lämnar ändå slutet ett stråk av förväntan inför de två kommande ”Justice legue”-filmerna i regi av Snyder, där Wonder Woman och de hastigt förbiglimtande DC Comics-hjältarna Aquaman, Flash och Cyborg förhoppningsvis får mer utrymme på bekostnad av gubbtrötta Batman och Stålmannen.

Film

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!