Bland årets bästa barnfilmer

Björn G Stenberg gläds åt en bra film för barn och likasinnade.

17 december 2014 16:29

Det är inte så ofta som animerade barnfilmer med afrikanskt ursprung letar sig upp på biograferna. Desto roligare att denna algeriskfranska berättelse visas, den är riktigt bra.

Det börjar nog så våldsamt. Några barn är fångar hos en slavhandlare och försöker rymma därifrån. Det blir en del grymma scener som definitivt inte är lämpliga för de minsta. Filmen uppges också att vara för barn i mellanåldern, det vill säga 7-11 år. Filmen är textad på svenska samt möjlig att få uppläst textremsa via appen Tillgänglig.

Det visar sig sedan att det är en gammal man som berättar legenden om Maki, som rymmer och blir vän med en giraff som i sin tur fångas in för att bli en present till den franske kungen. Äventyret är inspirerat av den verkliga händelsen då en giraffunge på 1800-talet fraktades som kunglig present från Sudan till Frankrike. Ordet zarafa betyder helt enkelt giraff.

Det är en snyggt tecknad film där Makis eskapader varvas med den gamle mannens berättande. Maki får vara med om mycket sedan han rövats bort från sin hemby. Han färdas genom den stora öknen, träffar piraten Bouboulina, vilken visar sig vara en cool och kraftfull kvinna, och fara till Paris. Det blir en häftig dans ombord på piratskeppet, en av filmen höjdpunkter.

Perspektiven är roligt nog omvända mot det hos oss gängse. Här är den typiskt vite mannen skurken och araben den goda. Det handlar också mycket om vänskap och svek. Det finns många spännande scener och ”Zarafa” kvalar in bland årets bättre filmer för barn.

Film

kkkk

Zarafa

Regi: Rémi Bezançon & Jean-Christophe Lie

Fyrisbiografen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!