Festivalen flyttas från Uppsala

Musikfestivalen Curious classics lämnar Uppsala efter bara ett år. Nästa år arrangeras den i Stockholms konserthus.

18 april 2019 14:17

Premiären av Curious classics skedde i Uppsalas konserthus (UKK) under en helg i oktober 2018. Tanken med festivalen var att föra fram klassiska musik med rötterna i andra traditioner än den västerländska. Artister från länder i Mellanöstern, Asien och Afrika uppträdde. Dessutom anordnades seminarier, workshops och barnaktiviteter under tre späckade dagar och kvällar i UKK.

– Vi är absolut inte missnöjda med Uppsala och UKK. Vi ser oss som en ambulerande festival och i månadsskiftet februari-mars 2020 kommer vi att hålla till i konserthuset i Stockholm, säger Cecilia Hörnell Sunar, verksamhetsledare på Re:Orient som står bakom Curious classics.

Att det blir Stockholm den här gången beror enligt henne på att staden är större och att möjligheterna att locka nya publikgrupper ökar.

– Det är jättetråkigt för Uppsala att Curious classics flyttas även om jag inte utesluter att den kan komma tillbaka till UKK i framtiden. Den är viktig och har ett unikt perspektiv, säger Lena Åberg Frisk, vd och konstnärlig ledare för UKK.

Stefan Holmström, mångårig producent på UKK och en av dem som jobbade mycket med att få till stånd festivalen, lämnade Uppsala konsert & kongress vid årsskiftet. Han är nu frilansande producent och kommer att jobba med den kommande festivalen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner