Esters laddar för festival

Rockabilly, hårdrock och pop i seriös satsning på orkestrar med scenvana.

9 april 2013 09:00

Klassisk rockabilly, hårdrock och pop på svenska – Esters festival har en bred repertoar. Den 12 april uppträder fem band från Esters musikverksamheter på Kulturoasen.

– Då kör vi: en två tre fyr!

Ted Dluzewski räknar in och bandet är med på noterna. Jakob Steinvall är stadig på trummorna och Daniel Andersson klämmer i med sin mörka röst och lägger in rockabillyvibratot på rätt ställen.
– Man tragglar och tragglar. Det är svårt men man försöker göra så gott det går. Jag har sämre minne än en 100-åring! utbrister Jakob Steinvall bakom trummorna.

Den 12 april ska Jim Daniel’s framföra tio låtar på Esters festival på Kulturoasen, och nu är det ihärdigt repande som gäller. Särskilt nervösa är de dock inte, trots att de kommer att uppträda för runt 200 personer.
– Nej, jag är inte så nervös, jag är rätt så van. Jag har varit med i ett band tidigare och haft ganska många spelningar, säger Daniel Andersson.
Hans stora idol är Elvis, vilket märks både på utseendet; den svarta snedluggen och skinnjackan med amerikanska flaggan på ryggen, och den djupa stämman som faktiskt påminner om the King of rock.

Även bandets andre sångare, Jimmy Eriksson, är van vid att stå på scenen. Under många år sjöng han med bandet Esters Orkester. Han har haft en paus från musiken i fem år men är nu tillbaka bakom micken i Jim Daniel’s.
– Jag behövde lite semester, säger han och skrattar.

Förutom Jim Daniel’s spelar ytterligare fyra band på festivalen som alla bygger på medlemmar som ingår i Esters musikverksamheter för personer med funktionsnedsättning. Förutom denna gemensamma nämnare spretar musiken, från Jim Daniel’s rockabilly, till Phil’s riders of the storms hårdrock till Baby Chickens pop på svenska och engelska.
– Det blir fem timmar och fem band, med ungefär 30 musiker på scenen sammanlagt, berättar konstnärlige ledaren Ted Dluzewski som också är gitarrist i bandet.

Esters musikverksamhet består av många fler musikgrupper, men de som ska spela på festivalen är de som jobbat särskilt med att uppträda på scenen.

– De här är våra artister. Vi arbetar på lång sikt för att etablera ett seriöst musicerande bland funktionshindrade, och med seriöst menar jag till skillnad från exempelvis playback och karaoke, fortsätter Ted Dluzewski.

Banden jobbar inte bara med musiken utan också med framförandet. Inte minst lägger Ted Dluzewski vikt vid att musikerna ska ha en yrkesstolthet när de står på scenen.
– Tidigare kunde banden ha en spelning och så hoppade någon ur publiken upp och fick vara med och sjunga. Och det är ju väldigt härligt på sätt och vis men så brukar det inte gå till när band spelar. Jag kände att om vi repat ihop låtarna så kan vi inte bara bjuda upp publiken. Vi har ett ansvar för att det ska låta bra, att de som sjunger och spelar kan det de gör.
På Esters festival spelar även Esters Orkester och hårdrockande gästbandet Crazy Mike från Lund.

Esters festival

Esters festival äger rum på Kulturoasen den 12 april, kl 17–22. Spelar gör band från Esters Musikverksamheter. På scenen står Jim Daniel’s, Esters Orkester, Baby Chickens, Phil’s riders of the storm och gästbandet Crazy Mike. De sistnämnda skriver allt sitt låtmaterial själva medan de andra spelar covers ur olika genrer.

Esters Musikverksamheter är Studieförbundet Vuxenskolans aktiviteter inom musikområdet för Uppsalabor med funktionshinder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellinor Skagegård